У Києві на Рейтарській відновили демонтаж памʼятки архітектури попри кримінальну справу
Фото: Цегла

Забудовник відновив демонтаж 130-річної памʼятки архітектури на вулиці Рейтарській, 37, попри відкрите кримінальне провадження, повідомляє пам'яткоохоронний хаб "Цегла".

Раніше Департамент територіального контролю призупинив дію картки на порушення благоустрою, а національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом руйнування об'єкта культурної спадщини.

Попри це будівельники "дбайливо знищують історичну кладку та скидають до долу унікальну жовту київську цеглу", кажуть активісти.

Фото: Цегла
Фото: Цегла

На місце приїхали представники департаменту територіального контролю, які склали припис. Наразі роботи призупинилися. На місце події також приїхала "Муніципальна варта" й контролює заборону робіт на об'єкті.

Фото: Цегла
Фото: Цегла
Фото: Цегла
Фото: Цегла

В травні 2023 року будівельна компанія НЕСТ почала зносити 130-річний флігель під виглядом реставрації, але спробу руйнування пам’ятки на той момент зупинили.

Згідно з інформацією Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, як основна будівля на Рейтарській, 37, так і дворова під номером 37а — є пам’ятками історії місцевого значення.

Будівлю флігеля звели у 1913 році. У цьому будинку жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. Також тут розташовувалася Київська повітова земська управа.