Денний сон, який триває понад 30 хв, може призвести до ожиріння та метаболічного синдрому
Фото: Unsplash

Багатонаціональна група науковців опублікувала нове дослідження, яке пов’язує сієсту або дрімання з підвищеним ризиком ожиріння та метаболічним синдромом.

У самому дослідженні взяли участь 3275 дорослих, середній вік яких становив 41 рік. Аналіз показав, що сієсти тривалістю понад 30 хвилин були пов’язані з погіршенням здоров’я. Це включало вищий індекс маси тіла (ІМТ), вищий рівень глюкози в крові натщесерце та зростання артеріального тиску.

Для порівняння, люди, які спали вдень менше ніж 30 хв, не мали підвищеного ризику ожиріння або метаболічного синдрому.

Зокрема, дослідники виявили, що у тих, хто дрімає довше ніж пів години, ІМТ збільшується на 2,1%, а показник MetS (що вказує на симптоми метаболічного синдрому) — на 8,1%. 

Доктор Карлеара Вайс, медсестра-дослідник, зазначила, що результати дослідження можуть допомогти лікарям і пацієнтам краще зрозуміти та сформулювати ефект доміно, який може виникнути зі змінами сну.

"Це впливає на регуляцію гормонів, на настрій, концентрацію, фізичну працездатність. Тож довша сієста вплине на роботу біологічного годинника, а потім і на гормональну регуляцію та метаболізм", — сказала Вайс.