До шкільної програми включили оповідання українського військового Павла Вишебаби
Фото: Павло Вишебаба / Facebook

Оповідання українського письменника й військовослужбовця Павла Вишебаби "Марсіани" включили у навчальну програму 7 класу з української літератури. Про це Вишебаба повідомив у соцмережах.

У своєму дописі захисник пригадав, як одного разу читав текст цього оповідання на творчому вечорі в Ужгороді.

"Коли я прочитав його на творчому вечорі в Ужгороді, перший командир моєї бригади, полковник Юрій Беляков вийшов на сцену з мокрими очима і сказав у мікрофон: "Все так і було". Сподіваюсь, підлітки також зможуть це відчути", — зазначив Вишебаба.

Твір увійшов до навчальної програми з української літератури для 7 класів за редакцією Олександра Заболотного, Ольги Слоньовської й Іванни Ярмульської.

Оповідання було написане на початку повномасштабного російського вторгнення й увійшло до збірки "Тільки не пиши мені про війну". Зокрема, "Марсіани" засновані на реальних подіях. У тексті розповідається про перебування бригади автора на Донеччині, під час якого військові вирішують переночувати у порожньому дитсадку.

"Ми з нашим камуфляжним одягом і брудними берцями, з нашою зброєю і неголеними обличчями виглядаємо тут, як прибульці з іншої планети. Тепер вже ми почуваємось марсіанами, які прибули на затишну Землю", — йдеться в тексті.