Документальний фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова вийде у прокат — трейлер
Кадр з фільму ''20 днів у Маріуполі''

Документальний фільм воєнного кореспондента та фотографа Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" можна буде переглянути в українських кінотеатрах з 31 серпня.

Фільм створили міжнародні журналісти Associated Press, які залишались в оточеному окупантами Маріуполі. Вони зафільмували облогу міста від самого нападу російських військ уранці 24 лютого 2022 року. 

Журналісти продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

"20 днів у Маріуполі" — режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. 

Також у створенні картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі усі троє отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

Уперше картина побачила світ на "Санденсі" — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США у секції World Cinema Documentary Competition. Українська премʼєра відбулася на фестивалі Docudays UA.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Кінокритики та глядачі сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав 100% рейтинг та відзнаку "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb – 8,5, на Metacritic — 83 бали з позначкою Must See.

У Los Angeles Times відзначили, що картина "приковує увагу", The Hollywood Reporter порівняли її з "ударом під дих", а у Harper’s Bazaar написали, що "подивитися фільм Чернова — людський обов’язок кожного".