Будинок на Жилянській, зруйнований дроном РФ, можна відновити – КМДА каже протилежне
Фото: Будинок на Жилянській / Facebook

Історичний будинок на вулиці Жилянській 116 А, зруйнований у жовтні дроном РФ, можна відновити. Про це свідчить експертиза державного підприємства "Київський промбудпроєкт", пише "Хмарочос".

Дослідження замовили мешканці будинку. Його зробили у травні 2023 року. Згідно з висновками "Київського промбудпроєкту", технічний стан будинку – частково задовільний.

Фото: "Хмарочос"
Фото: "Хмарочос"

Для його відновлення необхідно демонтувати всі дерев’яні перекриття, стіни до "живого", перемички над пошкодженими вікнами.

Фахівці наголошують на необхідності відремонтувати перекриття над підвалом, а дерев’яні перекриття пропонують замінити на легкі монолітні. Водночас покрівлю будинку потрібно повністю замінити. Загалом будинок підлягає капітальному ремонту, йдеться у висновку.

Фото: "Хмарочос"
Фото: "Хмарочос"

Водночас вже в день обстрілу мер Києва Віталій Кличко повідомив, що будинок є аварійним і не підлягає відновленню. Дослідження, яке провело комунальне підприємство КМДА "Київекспертиза", зробили одразу, у той самий день, коли в будинок влучив ворожий БПЛА.

Тоді заступник голови КМДА Микола Поворозник, посилаючись на висновки експертизи, заявив, що будинок старий, має дерев’яні перекриття і його неможливо відбудувати.

Депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова зазначила у Facebook, що початкова експертиза будинку на вул. Жилянській була проведена в рекордно короткі терміни й не відповідає дійсності.

"Почнімо з того, що міська експертиза не містить конкретики, тільки висновки, що все аварійне і будинок можна тільки знести. Ці висновки КП зробило відразу ж у день атаки дронів", – пише Семенова. 

За її словами, державна експертиза, яку замовили мешканці, зайняла 2 місяці. Експертний висновок містить детальні фото, обґрунтування та рекомендації щодо відновлення будинку.

Фото: "Хмарочос"
Фото: "Хмарочос"

17 жовтня війська Росії атакували Київ дронами-камікадзе. Унаслідок вибуху п'ятеро людей загинули, і був пошкоджений 120-річний будинок на вулиці Жилянській, який є частиною київської історичної забудови.