Енергетичні напої можуть викликати депресію і суїцидальні настрої у дітей
Фото: Unsplash

У новому досліджені вчені з’ясували, що молоді люди, які п’ють багато енергетичних напоїв, мають підвищений ризик виникнення тривоги, стресу, депресії та суїцидальних думок, пише Healthline.

Останнім часом популярність енергетичних напоїв зросла, особливо серед молоді. Понад 30% підлітків віком 12–17 років регулярно вживають ці напої.

У цьому огляді дослідники розглянули 57 попередніх досліджень про вплив енергетичних напоїв на дітей та підлітків до 21 року. Вони проаналізували дані про понад 1,2 мільйона молодих людей із 16 країн світу.

Згідно з результатами, підлітки чоловічої статі вживають більше енергетичних напоїв, ніж жіночої. Науковці також виявили зв'язок між споживанням енергетичних напоїв і шкідливою поведінкою, як-от куріння, вживання алкоголю та наркотиків.

Негативні наслідки споживання енергетичних напоїв у підлітків включають: коротку тривалість сну; погану якість сну; низьку успішність; вищий ризик самогубства; психологічний дистрес; симптоми синдрому порушення активності та уваги (СДУГ); депресію; панічні та тривожні розлади.

"Енергетичні напої продають дітям і молодим людям як засіб підвищення працездатності, але наші результати показують, що насправді вони приносять більше шкоди, ніж користі", — зазначила авторка дослідження Амелія Лейк.

Енергетики містять кофеїн у кількостях, які значно перевищують добову рекомендовану дозу для дорослих. Ці напої також мають у складі багато цукру, який може пошкодити зуби дітей і сприяти ожирінню.

Еріка Чіаппіні, доктор філософії, дитячий і підлітковий психолог з Дитячого центру Джонса Хопкінса, сказала, що енергетичні напої призводять до порушення сну, що може вплинути на настрій і когнітивні функції.

"Ознаками того, що енергетичні напої негативно впливають на дитину або підлітка, є зменшення тривалості сну протягом ночі і зміни в його базовому функціонуванні, коли йдеться про успішність, стосунки з іншими та здатність справлятися з емоціями", — зазначила Чіаппіні.

Енергетик — це напій, який містить високу концентрацію стимуляторів, переважно кофеїну, таурину, женьшеню, гуарани. Він може підвищити пильність, увагу, енергію, а також артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень і пришвидшити дихання.