Як кофеїн впливає на мозок, серце, м'язи, сечовий міхур та кишківник
Фото: pixaby. com

Кава, зелений та чорний чаї, енергетичні та деякі солодкі газовані напої містять кофеїн. Він дарує сплеск енергії та покращує настрій. Проте кофеїн впливає не лише на наше загальне самопочуття, але й на роботу внутрішніх органів та м'язів.

У інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com дієтологиня Лаура Бурак розповіла, що насправді відбувається з нашим тілом після споживання кофеїну.

  • Мозок

Кофеїн, як стимулятор, впливає на центральну нервову систему, включаючи розширення кровоносних судин мозку. Цей процес миттєво активує уважність та пильність.

Кофеїн також може посилити роботу відділу пам’яті. Дослідження 2014 року, опубліковане в Nature Neuroscience, показало, що кофеїн може покращити консолідацію пам’яті – перехід короткотривалої пам'яті у довгострокову.

  • Серце

За даними Mayo Clinic, кофеїн може спричинити тимчасовий стрибок частоти серцевих скорочень та артеріального тиску. Причина –  підвищення адреналіну та інших гормональних реакцій, спричинених стимулятором.

Проте кофеїн впливає на всіх по-різному.

"Деякі люди відчувають миттєве зростання кров'яного тиску і пульсу, люди з вищою толерантністю до кофеїну можуть не відчути жодного ефекту", – пояснює Бурак.

Згідно з U.S. Food and Drug Administration, до 400 мг кофеїну на день (це чотири-п’ять склянок кави) не спричинять серйозних проблем зі здоров’ям. Проте дієтологиня рекомендує людям, які мають серцеві захворювання, обмежити споживання кофеїну.

  • М'язи

Кофеїн стимулює м’язи та покращує витривалість. Його ефект відчутний після 45 хвилин, коли він досягне повної концентрації в крові.

Згідно з American Council of Exercise, кофеїн покращує результати фізичної активності.

Мета-аналіз 2018 року з 20 досліджень показав, що споживання кофеїну до тренування покращує м’язову силу, особливо верхньої частини тіла. Однак вчені зауважили, що потрібно провести додаткові дослідження, щоб визначити, які форми кофеїну є найбільш ефективними.

Дієтологиня також стверджує, що кофеїн зменшує хворобливість м’язів після фізичних навантажень. Це пов’язано з його антиоксидантними властивостями, які допомагають зменшити запалення в організмі.

  • Сечовий міхур

Кофеїн – природний сечогінний засіб.

"Кофеїн створює приплив крові до нирок, де переробляється рідина", – пояснює Бурак, додаючи, що випивання великої кружки кави чи чаю щоранку може бути винуватцем частих походів у туалет.

За словами дієтологині, сечовий міхур потребує спорожнення протягом однієї-двох годин після прийому кофеїнового напою.

  •  Кишківник

"Кофеїн, особливо той, що в каві, стимулює шлунково-кишковий тракт та кишківник до спорожнення", – пояснює Бурак.

Безліч факторів впливає на те, як швидко це відбудеться. Деякі люди можуть відчути наслідки негайно, тоді як в інших може виникнути сповільнена реакція.

Читайте також:

  • Скільки кофеїну в зеленому чаї. Як він діє на організм людини
  • Чому кава корисна для здоров'я. П'ять причин випити горнятко запашного напою
  • Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.