Фільми, серіали, подкасти: що дивилися та слухали українці у 2023 році на Megogo
Кадр з фільму

Стримінговий сервіс MEGOGO розповів, що дивилися та слухали українці на платформі протягом 2023 року.

Найпопулярніші фільми за категоріями на MEGOGO

У категорії "покупка" (TVOD) найпопулярнішою стрічкою виявилася "Аватар: Шлях води". Далі з мінімальним відривом один від одного йдуть "Оппенгеймер" та "Барбі".

Наступними в списку кращих ідуть "Вартові Галактики-3", трилер "Меню", бойовик "Місія неможлива: Розплата. Частина перша", детектив "Привиди у Венеції", супергероїка "Чорна пантера: Ваканда назавжди", фентезі "Трансформери: Час Звіроботів" та екшен "Місія Кандагар".

За передплатою (SVOD) українці найчастіше дивилися "Сам удома" з Маколеєм Калкіном у головній ролі. За ним іде вищезгаданий "Аватар: Шлях води", який через деякий час після прем’єри перейшов до цієї категорії. Також глядачі часто дивилися "Топ Ґан: Меверік", "Загублене місто" та "Гнів людський".

Щодо другої половини рейтингу: три з п'яти фільмів — українського виробництва. Вони йдуть поруч із першою частиною "Гаррі Поттера" та фінальними "Месниками". Вирвалися до списку кращих "Снайпер. Білий Ворон" та "Мирний-21", які регулярно потрапляли до трійки лідерів кварталу. Разом із ними закриває десятку одна з головних українських прем’єр 2023 року — "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча, що стала однією з 10 найкасовіших українських стрічок часів незалежності.

За безплатним переглядом (AVOD) користувачі найдовше дивилися український воєнний екшен "Кіборги" режисера Ахтема Сеітаблаєва. Також у рейтингу фігурують інші чотири українські фільми:

  • "Іловайськ 2014. Батальйон "Донбас", Івана Тимченка;
  • "Крути 1918", Олексія Шапарєва;
  • "Донбас", Сергія Лозниці;
  • "Плем'я", Мирослава Слабошпицького.

Зокрема, до десятки потрапили закордонні стрічки — "Гра тіней" з Ліамом Нісоном, "Екзотичне весілля" з Кіану Рівзом, "Вовк з Волл-стріт", французька комедія "Кохання, sex і турбулентність" та трилер "Темний спадок".

Українське виробництво

Другий рік поспіль лідерство серед вітчизняних фільмів утримує "Снайпер. Білий Ворон", заснований на реальних подіях війни на Донбасі. На другому місці також йде воєнний фільм — "Мирний-21" про спротив Луганського прикордонного загону. А на третій позиції опинилася трагікомедія "Люксембург, Люксембург".

Наступними десятку підкорюють українсько-польська історична драма "Щедрик" та перша українська екранізація коміксу — "Максим Оса та золото Песиголовця", повнометражний дебют Олексія Тараненка "Я працюю на цвинтарі", "Кіборги", "Все буде ОК!", "Іловайськ 2014. Батальйон "Донбас" та "Памфір".

Фото: MEGOGO
Фото: MEGOGO

Серіали, що дивилися найдовше на MEGOGO

Найпопулярнішим серіалом у передплаті MEGOGO стала "Гра престолів". У десятці є ще три проєкти HBO: "Секс і місто", "Клан Сопрано" та "Дім Дракона".

Серед закордонних сюжетів до десятки потрапила адаптація Шерлока Голмса "Елементарно", постапокаліптичні "Ходячі мерці" та хіт нульових "Усі жінки відьми". Решту складають три українські серіали — "Кріпосна", "Спіймати Кайдаша" та "Дільничний з ДВРЗ".

За безплатним переглядом рейтинг очолив кримінальний детектив "Міст" про загадкове вбивство на кордоні Швеції та Данії. У решті списку панують серіали українського виробництва — комедії, мелодрами та детективи.

Фото: MEGOGO
Фото: MEGOGO

Що слухали в розділі "Аудіо" на MEGOGO у 2023-му

Серед аудіокниг за тривалістю прослуховування перше місце посіла аудіоверсія культового роману-антиутопії Джорджа Орвелла "1984", написаного в 1948 році. У трійці лідерів опинилися збірка есеїв та колонок Андрія Любки "Спати з жінками" та "Радіо Ніч" Юрія Андруховича.

Андрій Любка вдруге потрапив до десятки рейтингу. Його майже документальна книга "У пошуках варварів…" про захопливі мандрівки Балканами посіла четверте місце. Решту рейтингу складає лише українська література. Авторські та народні казки, "Тигролови", "Кобзар" та "Район Д".

Фото: MEGOGO
Фото: MEGOGO

Серед подкастів за тривалістю прослуховування перше місце посів проєкт NV "Війна в Україні". Друге та третє — історичний подкаст "Без оголошення війни" та проєкт для дітей "Суспільне Казки". Далі десятку формують спортивні проєкти — "F1Podcast" про перегони Формули-1, "UA–Футбол" та "SportHub Єврофутбол".

У фінальній частині рейтингу перебуває подкаст історика Віталія Ляски "Без Брому" від "Локальної історії", "Опір", "Літо в Антарктиді" та "Маятник: життя і футбол Валерія Лобановського".

Фото: MEGOGO
Фото: MEGOGO

Найпопулярнішою спортивною подією у прямій трансляції на сервісі став футбольний матч відбору на Євро-2024 між Україною та Італією, який зібрав найбільшу кількість глядачів у 2023 році.

Фото: MEGOGO
Фото: MEGOGO

Найпопулярніші пропозиції MEGOGO за 2023 рік:

  • "Аватар: Шлях води" / "Аватар" — #1 фільм за кількістю проданих одиниць;
  • "Снайпер. Білий Ворон" — #1 український фільм за загальною тривалістю перегляду в годинах;
  • "Сам удома" / "Сам удома-2: Загублений у Нью-Йорку" — #1 фільм за загальною тривалістю перегляду в годинах у передплаті;
  • "Гра престолів" – #1 серіал за загальною тривалістю перегляду в годинах у передплаті;
  • "Міст" – #1 серіал за загальною тривалістю у безплатному перегляді;
  • Кваліфікація Євро-2024. Україна — Італія – #1 спортивна подія за загальною кількістю переглядів;
  • "Спати з жінками" — #1 аудіокнига за кількістю унікальних користувачів;
  • "1984" — #1 аудіокнига за тривалістю прослуховування;
  • "Війна в Україні" — #1 подкаст за тривалістю прослуховування;
  • "Оггі та кукарачі" — #1 анімаційний серіал у безплатному перегляді;
  • "Губка Боб Квадратні Штани" — #1 анімаційний серіал у передплаті;
  • "Зоотрополіс" — #1 анімаційний фільм у передплаті;