Француз виграв суд і тепер може продати малюнок Леонардо да Вінчі за $15,6 мільйона
Фото: Вікіпедія

80-річний француз виграв багаторічну боротьбу проти Міністерства культури Франції за право продати рідкісний малюнок Святого Себастьяна, який намалював Леонардо да Вінчі, повідомляє ARTnews.

20 жовтня адміністративний суд Парижа зобов’язав Міністерство культури Франції протягом двох місяців видати дозвільний сертифікат на експорт чоловіку, який володіє малюнком італійського художника Леонардо да Вінчі, пише Le Monde.

На малюнку зображений святий мученик Себастьян, прив’язаний до дерева. Це останній малюнок да Вінчі, який перебуває у власності приватної особи. Твір мистецтва оцінюють в 15,6 мільйона доларів.

Малюнок да Вінчі пів століття лежав у скриньці для малювання в чоловіка, на ім'я Жан Б., лікаря на пенсії, який успадкував його від свого батька, навіть не підозрюючи про його цінність. У 2016 році француз вирішив виставити малюнок на аукціон.

Фото: La Monde
Фото: La Monde

Коли експерти підтвердили, що автор роботи — Леонардо да Вінчі, Жан Б. подав запит до Міністерства культури на отримання експортного сертифіката.

Французьке законодавство вимагає від продавців отримати ліцензії на експорт надзвичайно цінних творів мистецтва та культурних товарів, які можуть вважатися "національним надбанням". Він також надає Франції право відповідати будь-якій пропозиції щодо твору для продажу до того, як він залишить країну.

Міністерство культури спочатку відхилило запит на експортну ліцензію на тій підставі, що малюнок да Вінчі є національним надбанням, і запропонувало купити роботу від імені Лувру за 10,6 мільйона доларів. Проте чоловік відмовився від пропозиції.

Згодом роботу оцінили два спеціалісти, один з яких представляв міністерство, а інший — власника. Роботу оцінили приблизно у 15,6 млн доларів. Коли Жан Б. у 2021 році знову попросив дозволу продати малюнок, тодішня міністерка культури Розелін Бачело заявила, що чоловік викрав твір, і вимагала довести, що він законний власник роботи да Вінчі.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Чоловік з допомогою адвокатів спростував звинувачення і ще раз подав заявку на отримання дозвільного сертифіката. Міністерство проігнорувало прохання, тому Жан Б. був змушений вимагати сертифікат через суд.

Минулого тижня суд ухвалив, що Міністерство культури мусить видати необхідний дозвіл чоловікові протягом 60 днів, та відшкодувати судові витрати Жана Б. у розмірі 2120 доларів.