Греція готова запропонувати Великій Британії "великі скарби" за мармур Парфенона
Фото: Вікіпедія

Грецький уряд готовий розлучитися з деякими своїми найбільшими скарбами, щоб "заповнити порожнечу" в Британському музеї, якщо мармур Парфенона повернуть до Афін, пише The Guardian.

Міністерка культури Греції Ліна Мендоні зазначила, що в разі повернення до Афін шедеврів V століття до нашої ери грецькі галереї Британського музею "ніколи не будуть порожніми". "Наша позиція чітка. Якщо скульптури будуть повернені до Афін, Греція готова організувати виставки цінних артефактів, які заповнять цю порожнечу", — додала Мендоні.

Мендоні розказала, що з Лондоном ще не обговорювали конкретні артефакти. Вона запевнила, що старожитності, які Греція пропонує замість мармурових скульптур, відновлять інтерес іноземних відвідувачів до грецьких галерей Британського музею.

Однак міністерка наголосила, що будь-яка угода й усі її деталі повинні корелюватися з грецьким законом про культурну спадщину.

З моменту зародження ідеї культурного обміну зʼявилися припущення, що в Британію відправлять Маску Агамемнона — золоту поховальну маску, яка датується серединою II тисячоліття до нашої ери. Деякі історики називають її "Моною Лізою доісторичних часів".

Колекція Британського музею включає майже половину 160-метрового фриза Парфенона, що зображує процесію до храму Панафінейського фестивалю на честь богині Афіни. Окрім цього, там є 15 скульптурних панелей і 17 фронтонних фігур, які були частиною унікального оздоблення собору.

Конфлікт між Афінами та Лондоном навколо мармурових скульптур Парфенона вважають найдовшою культурною суперечкою Європи. В період 1801—1811 років британський посол в Османській імперії Томас Брюс (лорд Елгін) вивіз із Греції до Лондона частину мармурів Парфенона — головного храму Афінського акрополя.

У 1983 році грецький уряд офіційно звернувся до уряду Великої Британії з проханням повернути мармур до Греції, а згодом вніс суперечку до списку ЮНЕСКО.