У Великій Британії вперше за 50 років знову продаватимуть вино у "пінтових" пляшках
Фото: Unsplash

У Британії після 50-річної перерви знову продаватимуть пляшки з пінтою вина. Пляшка об’ємом 568 мл з’явиться на полицях супермаркетів, а також у пабах, клубах і ресторанах, повідомляє британський уряд.

В уряді зазначили, що нині близько 900 британських виноробів, які виготовляють 12,2 мільйона пляшок тихого або ігристого вина на рік, отримають вигоду після виходу країни з ЄС. Оскільки з 2024 року вони зможуть продавати свою продукцію в пляшках обʼємом 200, 500 та 568 мл. При цьому для бізнесу не буде юридичного зобовʼязання продавати вино у пінтах.

Наразі тихе вино не можна продавати у пляшках обʼємом 200 мл, а ігристе — 500 мл. За законом, паби повинні продавати вино в малих (125 мл), середніх (175 мл) або великих (250 мл) склянках.

Пляшки вина обʼємом у пінту продавались у Великій Британії до її приєднання до Спільного ринку Європейського Союзу у 1973 році. Однак їх виробництво припинилося, оскільки вони не відповідали правилам ЄС щодо мір та ваги.

Зокрема, один із найвідоміших британських премʼєр-міністрів Вінстон Черчилль надавав перевагу мірі пінта для шампанського, він любив казати, що "цього достатньо для двох під час обіду та одного під час вечері".