Імунна система людини важить як шість хом'яків чи один ананас – дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження, проведене біологами з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі свідчить, що загальна кількість імунних клітин в організмі дорослої людини в середньому становить близько 1,8 трильйона клітин.

Це приголомшлива цифра, але вона може бути проілюстрована більш наочно: у дорослого чоловіка середнього зросту імунні клітини утворюють масу приблизно в 1,2 кілограма, що дорівнює вазі одного ананаса або шести хом’яків.

Співробітники Наукового інституту Вейцмана поставили перед собою завдання дати комплексну оцінку кількості, розподілу і сукупної маси імунних клітин в організмі людини.

Науковці використовували дані попередніх досліджень та аналізи зразків тканин для оцінки розподілу імунних клітин. Вони виявили, як кількість імунних клітин може змінюватися залежно від інфекцій, статі, ваги та віку.

Отримані результати науковці екстраполювали серед дорослих чоловіків, щоб оцінити кількість імунних клітин у дорослих жінок і дітей, засновуючи свої результати головним чином на пропорціях тіла.

Згідно з результатами дослідження, 73-кілограмовий чоловік у віці 20 років містить близько 1,8 трильйона імунних клітин. У 60-кілограмової жінки того самого віку буде 1,5 трильйона імунних клітин, які важитимуть 1 кг. Дитина у 10 років матиме трохи менше: 1 трильйон імунних клітин вагою 600 грамів.

Фото: PNAS
Фото: PNAS

Проте автори дослідження застерігають, що ці результати слід інтерпретувати з обережністю. Тим паче, що жінки частіше страждають від аутоімунних захворювань, а імунна система дітей все ще розвивається.

Зокрема, науковці виявили, що майже 40% імунних клітин – лімфоцити. Однак вони є одними з найменших клітин в організмі, тому займають лише 15% від усієї ваги системи. Ці клітини є ключовими у виробництві антитіл для боротьби з вірусами та бактеріями.

Нейтрофіли, які виробляються в кістковому мозку та поглинають патогени, становлять ще 40% імунних клітин і 15% від загальної маси системи.

Водночас макрофаги, дендритні клітини та опасисті клітини, що значно перевершують їх за розмірами, становлять менш як 20% імунних клітин, але на їхню частку припадає понад 60% клітинної маси.

Кишківник містить лише 3% всіх імунних клітин людського організму, а 2% в крові. Це означає, що ​основними імунологічними органами, в яких зосереджена більшість лімфоцитів і нейтрофілів, є лімфатичні вузли, кістковий мозок і селезінка. Однак кишківник залишається найважливішим органом антитіло-опосередкованого імунітету завдяки наявності в ньому значної кількості плазматичних клітин, підсумували дослідники.