Історичний будинок на Володимирській в Києві визнали об’єктом культурної спадщини
Фото: Дмитро Перов

Житловий будинок на вулиці Володимирській, 21/20 із готелем і рестораном "Давня Русь" занесено до Переліку об’єктів культурної спадщини. Про це повідомляє КМДА.

Відповідний наказ був підписаний 6 липня 2023 року. Копію наказу спрямують Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

За інформацією Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, будинок на вулиці Володимирській, 21/20 зберіг свою автентичність та є важливим елементом формування історико-архітектурного оточення Софії Київської – пам’ятки ЮНЕСКО. Окрім того, будівля – цікавий зразок поєднання житлових та нежитлових функцій у малоповерховій забудові.

Історичну будівлю, з балкона якої Михайло Грушевський нібито виголошував Акт злуки в січні 1919 року, хотіли знести заради офісного центру. За інформацією фахівців Музею історії міста Києва, у наявних історичних джерелах немає доказів виступу Грушевського на балконі саме цього будинку, однак науковці пообіцяли продовжити шукати підтвердження в архівах.

Споруда збудована у 1870 році за проєктом архітектора Сопоцинського на замовлення колезького асесора Лозицького. Історичну будівлю позбавили охоронного статусу у 2011 році, попри те, що будинок розташований у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО й належить до комплексу пам’яток національного значення "Софія Київська".