Будинку на Софіївській площі нададуть статусу памʼятки архітектури — Кличко
Фото: Дмитро Перов

Історичній будівлі, що розташована на розі вулиць Володимирської та Софійської, присвоять статус пам'ятки архітектури, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Раніше повідомлялося про те, що з балкона цього будинку Михайло Грушевський виголошував промову про незалежність України 22 січня 1918 року.

Водночас, за інформацією фахівців Музею історії міста Києва, в наявних історичних джерелах немає доказів виступу Грушевського на балконі саме цього будинку. Однак науковці продовжать шукати підтверджень в архівах.

Зокрема, київський активіст Дмитро Перов зазначав, що цю будівлю хочуть знести задля будівництва 10-поверхівки з підземним паркінгом.

Під час обстеження будинку техніки та інших ознак ведення будівельних робіт на об'єкті не виявили, кажуть у КМДА.

"Департамент охорони культурної спадщини здійснює нагляд за об'єктом і готує документи, щоб якомога швидше він отримав охоронний статус памʼятки архітектури", — пише Віталій Кличко.

Будівля не перебуває на обліку в реєстрі Міністерства культури України як обʼєкт культурної спадщини. Оскільки у 2011 році Мінкульт визнав будинок таким, що не підлягає занесенню в реєстр — нібито у звʼязку з невідповідністю критеріям, каже Кличко.

"Будинок разом зі збереженими спорудами Софіївської площі складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України", — йдеться в повідомлені.

Тому фахівці Департаменту охорони культурної спадщини, аби зберегти будинок, опрацьовують матеріали, щоб взяти на облік цей обʼєкт, присвоївши статус памʼятки архітектури.

Фото: КМДА
Теперішній стан будівлі. Фото: КМДА
Фото: КМДА
Теперішній стан будівлі. Фото: КМДА

Споруда збудована у 1870 році за проєктом архітектора Сопоцинського на замовлення колезького асесора Лозицького. Історичну будівлю позбавили охоронного статусу у 2011 році, попри те, що будинок розташований у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО й належить до комплексу пам’яток національного значення "Софія Київська".