У Києві хочуть знести будинок, з балкона якого оголошували Акт Злуки, задля забудови
Фото: Дмитро Перов

У Києві хочуть знести будинок на вулиці Софіївська 20/21 під забудову. Про це повідомив столичний активіст Дмитро Перов у програмі "Питаннячка Києва".

Це знакова будівля для українців, оскільки з балкона будинку на Софіївській 20/21 Михайло Грушевський виголошував промову про незалежність України 22 січня 1918 року.

На місці цієї будівлі забудовник хоче звести 10-поверхівку з підземним паркінгом. Наразі невідомо, хто є інвестором.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Історичну будівлю позбавили охоронного статусу у 2011 році, попри те, що будинок розташований у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО й належить до комплексу пам’яток національного значення "Софія Київська".

Як зазначає Перов, споруду можливо повторно внести до Переліку пам’яток міста Києва наказом Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

"Для цього потрібно подати запит до Мінкульту, щоб отримати документ, на підставі чого будинок не внесли до Державного реєстру. Потім відповідно до зауважень міністерства, потрібно доопрацювати облікову документацію, яка зберігається в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА", — пояснює Перов.

Активіст додає, що виправлену документацію можна заносити на підпис, ця вся процедура займе два тижні.

Нині Перов збирає перевірені дані про історію будівлі. Зокрема, відомості про те, як з її балкона Грушевський зачитував IV Універсал УНР, щоб "уникнути маніпуляцій з боку забудовника".

Споруда збудована у 1870 році за проєктом архітектора Сопоцинського на замовлення колезького асесора Лозицького.