Італійський оперний спів внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО
Фото: Opera San Antonio

Мистецтво італійської опери додали до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, повідомили в The Guadian.

Італійська опера дебютувала наприкінці 1500-х років у Флоренції та породила багатьох всесвітньо відомих композиторів, від Клаудіо Монтеверді та Антоніо Вівальді до Джоакіно Россіні та Джузеппе Верді.

"Італійський оперний спів — це фізіологічно контрольований спосіб співу, який посилює силу голосу в акустичних просторах, таких як аудиторії, амфітеатри, арени та церкви. Виконується людьми всіх статей, асоціюється зі специфічною мімікою та жестами й передбачає поєднання музики, драматургії, акторської майстерності та інсценізації", — йдеться у заяві ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО описала цю практику як "засіб вільного самовираження і діалогу між поколіннями", а її культурна цінність "визнана на національному та міжнародному рівнях".

"Це офіційне підтвердження того, що ми вже знали: оперний спів — це світова досконалість", — заявив міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано після рішення ЮНЕСКО.

Першою оперою в Італії вважається "Дафна" Якопо Пері, поставлена ​​у Флоренції в 1598 році для двору родини Медічі. Сьогодні в Італії існує близько 60 оперних театрів, що є світовим рекордом.

Також ЮНЕСКО внесло до Списку нематеріальної культурної спадщини перуанське севіче, бангладеський малюнок на рикші, узбецькі керамічні ремесла, плетіння пов'язок у Кот-д'Івуарі та кілька інших звичаїв і традицій.