На реставрацію популярної вежі Ґарізенда в Болоньї знадобляться €20 млн і 10 років
Фото: Reuters

На реставрацію середньовічної вежі Ґарізенда в центрі Болоньї знадобляться 20 млн євро і 10 років, пише The Guardian. До неї вже закрили доступ, оскільки вежі загрожує обвал.

Влада міста вже оприлюднила проєкт вартістю 4,3 млн євро щодо зміцнення вежі Ґарізенда. Як і більш відома Пізанська вежа, вона нахилялася протягом століть, оскільки земля, на якій вона була побудована, осунулась після будівництва.

Висота вежі Ґарізенда становить 48 метрів, вона має кут нахилу в чотири градуси — знаменита Пізанська вежа після реставрації має 3,9 градуса нахилу.

"Я вважаю, що ми витратимо на реставрацію Ґарізенди не менш як 20 млн євро, можливо, навіть більше. Ми не займатимемося дрібними втручаннями, а працюватимемо над тим, щоб відновити пам'ятку на тривалий час. Для Пізанської вежі знадобилося 10 років на проєктування та реставрацію. Нічого не вказує на те, що тут нам знадобиться менше", — пояснив мер Болоньї Маттео Лепоре.

Вежа Ґарізенда посідає помітне місце у Болоньї разом із її "вежею-близнюком" — Азінеллі. Остання має висоту 97 м. Обидві вежі датуються початком XII століття. Вони були побудовані як демонстрація багатства та влади двома патриціанськими родинами міста.

Агентство цивільного захисту Італії оголосило "жовтий" рівень тривоги для району навколо двох веж, що означає, що він перебуває під наглядом, але не становить безпосередньої загрози для безпеки людей. Існує два можливих вищих рівнів тривоги: "помаранчевий" і "червоний".

Вежа Гарізенда була під загрозою обвалу майже з моменту завершення будівництва. У XIII столітті італійський поет Данте зазначив, що вежа різко осіла, і до 1350 року верхню частину (10 метрів) довелося зняти, щоб запобігти її обвалу.