Мешканці будинку на Рейтарській незадоволені створенням нового муралу – яка причина
Фото: Хмарочос

На стіні будинку на вулиці Рейтарській, 2, в центрі Києва триває робота над муралом, присвяченим Бахмуту. Однак деякі мешканці будинку виступили проти цього, повідомила "Хмарочосу" екскурсоводка Дарина Шеремет.

Вони викликали поліцію та наклеїли листочок зі словами "Мешканці будинку проти".

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос

Стінопис ініціювала українська музикантка й блогерка Даша Суворова. "Я донька військового офіцера й, коли наше місто почали стирати з лиця землі, зрозуміла, що не буду писати про це пісні, адже це страшний біль. Одного разу, коли заснула після сильного обстрілу, мені наснилася ця трилогія муралів. Тоді я вирішила висловити свої почуття через стінописи", — розповіла Суворова в коментарі для видання Наш Київ.

Перший стінопис із трилогії — "Артемсіль", також присвячений рідному місту виконавиці Бахмуту, презентували на початку травня в Ірпені. Ще один незабаром має з’явитися у Парижі.

Стінопис на Рейтарській зображує вагітну жінку, в лоні якої знаходиться зруйнований ворожими снарядами Бахмут. Автором стінопису став бучанський художник Євген Аксьоненко, а співкуратором проєкту — Денис Смачелюк.

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос

Художник заявив, що люди, невдоволені появою муралу, сказали, що "не мають до війни ніякого відношення", мають тут бізнес і не хочуть, щоб картинка була тут. Також мешканці подали колективну заяву про незгоду до КМДА, яку мають розглянути впродовж двох тижнів.

Власниця однієї з квартир у будинку на Рейтарській розповіла The Village, що мешканці незадоволені з двох причин: з ними ніхто не узгоджував створення муралу, і малюнок їм видається спекуляцією на темі трагедії Бахмута.

"На цьому малюнку зображений доволі впізнаваний силует однієї жінки, літають снаряди й указана конкретна адреса з Бахмута. Трагедія Бахмута — це якась персоналізована історія? Там загинуло безліч людей, тисячі втратили свої домівки. Чому на малюнку не всі ці люди? Або чому там не захисники Бахмута", — розповідає мешканка.

Автори муралу стверджують, що мають дозвіл на проведення робіт від міської влади й підписи мешканців будинку, хоча самі мешканці кажуть, що згоду на це вони не давали.

Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова

Даша Суворова — українська співачка, акторка й авторка пісень. Народилася у 1988 році в Угорщині в родині військових, із двох років проживала в місті Бахмут.

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос