Мешканці будинку на Рейтарській незадоволені створенням нового муралу – яка причина
Фото: Хмарочос

На стіні будинку на вулиці Рейтарській, 2, в центрі Києва триває робота над муралом, присвяченим Бахмуту. Однак деякі мешканці будинку виступили проти цього, повідомила "Хмарочосу" екскурсоводка Дарина Шеремет.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Вони викликали поліцію та наклеїли листочок зі словами "Мешканці будинку проти".

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос

Стінопис ініціювала українська музикантка й блогерка Даша Суворова. "Я донька військового офіцера й, коли наше місто почали стирати з лиця землі, зрозуміла, що не буду писати про це пісні, адже це страшний біль. Одного разу, коли заснула після сильного обстрілу, мені наснилася ця трилогія муралів. Тоді я вирішила висловити свої почуття через стінописи", — розповіла Суворова в коментарі для видання Наш Київ.

Перший стінопис із трилогії — "Артемсіль", також присвячений рідному місту виконавиці Бахмуту, презентували на початку травня в Ірпені. Ще один незабаром має з’явитися у Парижі.

Стінопис на Рейтарській зображує вагітну жінку, в лоні якої знаходиться зруйнований ворожими снарядами Бахмут. Автором стінопису став бучанський художник Євген Аксьоненко, а співкуратором проєкту — Денис Смачелюк.

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос

Художник заявив, що люди, невдоволені появою муралу, сказали, що "не мають до війни ніякого відношення", мають тут бізнес і не хочуть, щоб картинка була тут. Також мешканці подали колективну заяву про незгоду до КМДА, яку мають розглянути впродовж двох тижнів.

Власниця однієї з квартир у будинку на Рейтарській розповіла The Village, що мешканці незадоволені з двох причин: з ними ніхто не узгоджував створення муралу, і малюнок їм видається спекуляцією на темі трагедії Бахмута.

"На цьому малюнку зображений доволі впізнаваний силует однієї жінки, літають снаряди й указана конкретна адреса з Бахмута. Трагедія Бахмута — це якась персоналізована історія? Там загинуло безліч людей, тисячі втратили свої домівки. Чому на малюнку не всі ці люди? Або чому там не захисники Бахмута", — розповідає мешканка.

Автори муралу стверджують, що мають дозвіл на проведення робіт від міської влади й підписи мешканців будинку, хоча самі мешканці кажуть, що згоду на це вони не давали.

Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова
Фото: Даша Суворова

Даша Суворова — українська співачка, акторка й авторка пісень. Народилася у 1988 році в Угорщині в родині військових, із двох років проживала в місті Бахмут.

Фото: Хмарочос
Фото: Хмарочос