Католицька церква Португалії виплатить компенсацію жертвам секснасильства з боку церковників
Фото: Reuters

Католицька церква Португалії буде виплачувати фінансову компенсацію жертвам сексуального насильства над дітьми з боку церковників. Суму виплати встановлюватимуть у кожному конкретному випадку. Про це повідомляє Reuters.

У звіті, опублікованому в лютому 2023 року португальською комісією, що фінансується Церквою, йдеться про те, що понад 4815 неповнолітніх зазнали сексуального насильства з боку священнослужителів протягом семи десятиліть.

Автори звіту зазначають, що понад сотня підозрюваних у сексуальному насильстві над дітьми священників досі залишаються в Церкві.

Тому Католицька церква пропонує постраждалим від сексуального насильства самостійно подавати запити на компенсацію. Спеціальний комітет визначить суму, яку виплатять. Критерії для визначення суми досі опрацьовують.

Голова Католицької церкви єпископ Хосе Орнелас заявив, що асамблея організації одноголосно схвалила надання компенсацій, заяви про які можна буде подавати з червня до грудня цього року включно. Двадцять одна людина вже звернулася за компенсацією.

"Я не знаю, яку вимірювальну стрічку вони використовуватимуть, щоб оцінити страждання людей, людей, яким доведеться знову розповідати свої історії, щоб побачити, чи заслуговують вони більше або менше центів", — заявив співзасновник асоціації жертв насильства в церкві Coracao Silenciad Антоніо Гроссо.

Також Гроссо наголосив, що Церква має сама звертатися безпосередньо до жертв, а не чекати, поки вони подадуть запит на компенсації.

За словами Гроссо, церква має діяти на випередження і звертатися до жертв напряму, а не чекати, поки вони самі звернуться за компенсацією. "Очікуючи на запити, Церква демонструє свою пасивну позицію", – додав він.

Скандали з сексуальними насильствами сколихнули Католицьку церкву в низці інших країн, серед яких США, Ірландія та Франція.

У сусідній Іспанії в листопаді Церква заявила, що буде виплачувати компенсації жертвам сексуального насильства навіть у тих справах, які не були завершені, оскільки священник-злочинець помер, що є відходом від її попередньої позиції з цього питання.

Голова Католицької церкви єпископ Хосе Орнелас сказав, що компенсація також буде надана португальським жертвам, які звинувачували священників, які вже померли.