Книгу Фредріка Бакмана видадуть у Росії попри те, що письменник проти цього
Фото: Albin Olsson / Wikimedia Commons

У Росії планують опублікувати наразі останній роман шведського письменника Фредріка Бакмана "Переможці" (в російському перекладі вийде під назвою "После бури"). Про це повідомили в російському видавництві "Синдбад".

Там зазначили, що книга, яка є частиною трилогії Бакмана "Ведмеже місто", вже доступна для передзамовлення. Зокрема, російська літературознавиця Галина Юзефович у своєму Telegram-каналі розповіла, що видавництво "Синдбад" якось "дотиснуло" правовласників і книга вийде в російському перекладі.

"Я, зізнатися, не найбільша шанувальниця цього циклу, але все одно тішуся, коли хтось, грюкнувши дверима у 2022-му, все ж таки повертається до вітчизняного читача", — додала вона.

В українському видавництві "Книголав", яке видає твори Бакмана, прокоментували цю ситуацію. "У звʼязку з поверненням Фредріка Бакмана на ринок Росії, ми вже офіційно звернулися до агентів та автора із запитом щодо розʼяснення передзамовлення, яке відкрило російське видавництво", — йдеться у повідомлені. 

Згодом на своїй сторінці в Instagram Бакман зазначив, що не хоче, аби його книги видавалися в Росії, та повідомив, що агенції, з якими він співпрацює, дотримуються міжнародних санкцій. Водночас, за його даними, жоден шведський автор чи видавець зараз не працює у РФ.

"Старі книги все одно будуть видані в Росії, всупереч моїй волі, і, на жаль, ні я, ні будь-який інший міжнародний автор не зможе цьому завадити. Але я не продавав і не продаватиму жодної наступної книги жодному російському видавництву, доки триває війна", — заявив письменник.

Фредрік Бакман — шведський письменник, блогер і колумніст. Він є автором таких бестселерів, як "Чоловік на ім'я Уве", "Тривожні люди" та "Ведмеже місто". Його твори перекладені 25 мовами світу.

Фільм за романом "Чоловік на ім'я Уве" дістав схвальні відгуки кінокритиків. Стрічка увійшла до списку найпопулярніших кінофільмів Швеції всіх часів і отримала дві номінації на премію "Оскар" 2017 року як "Кращий фільм іноземною мовою" і "Кращий грим і зачіски".

У грудні 2022 року відбулася прем'єра американо-шведського римейку "Чоловік на ім'я Отто" з Томом Генксом у головній ролі.