Зміст:
  1. Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я
  2. Дар. 14 уроків, які врятують ваше життя
  3. Не проґавте свого життя. Як по-справжньому бути тут і зараз
  4. Нові стоїки. 52 тижні для наповненого життя
  5. Усвідомленість. Як знайти гармонію в нашому шаленому світі

Нині багато говорять про профілактику захворювань та превентивні медогляди. Однак ментальне здоровʼя потребує уваги не менше, ніж фізичне. Емоційне вигорання, яке, ймовірно, знайоме ледь не кожному українцю, виснажує і в перспективі все одно впливає на фізичне здоровʼя. 

Порада "уникайте стресів" навряд чи спрацює в умовах війни. Натомість "навчіться справлятися зі стресом" має потенціал. Один з найдоступніших методів опанування цієї навички – читання тематичної літератури. 

Щоб полегшити вам пошуки потрібних джерел, LIGA.Life та національна книжкова платформа Yakaboo зібрали пʼять книг про ментальне здоровʼя від українських видавництв. 

Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я

Автор: Дарка Озерна.
Опис: Книга подає загальну інформацію про психічні стани, їхній зв’язок із фізичним здоров’ям, принципи роботи мозку та емоційні прояви. Враховуючи український контекст, авторка досліджує стереотипи, проблеми та причини психічних розладів. Детально розглядає найпоширеніші психічні розлади. Дарка також запрошує до обговорення історичної травми як фактора, що впливає на колективне психічне здоров’я. 

Вчимося справлятися зі стресом та тривожністю. Пʼять книг про ментальне здоровʼя
Фото: Yakaboo

Дар. 14 уроків, які врятують ваше життя

Автор: Едіт Єва Еґер.
Опис: Авторка – колишня бранка Аушвіцу, яка стала психотерапевткою для учасників військових дій. Свій досвід ув’язнення описала у мемуарах "Вибір", читачі яких надихнули на створення нової книги.

"Дар" – практичний посібник про те, як подбати про ментальне здоров’я, жити повним життям, а не потерпати у в’язниці власного розуму. У ньому знайдете поради щодо сприйняття своїх емоцій, виходу з ролі жертви, зцілення від дитячих травм й тривожності, горювання та розв’язання конфліктів. У кожному розділі докторка Еґер ділиться історіями з власного життя та своїх пацієнтів. 

Вчимося справлятися зі стресом та тривожністю. Пʼять книг про ментальне здоровʼя
Фото: Yakaboo

Не проґавте свого життя. Як по-справжньому бути тут і зараз

Автор: Корі Мускара.
Опис: Ви теж віднедавна вирішили не відкладати життя на невизначене "потім"? І навіть на конкретне "після перемоги" деякі речі не варто відкладати, тому що зараз — це теж життя.

Автор книги запрошує на спільні пошуки втраченого сенсу. Наш провідник — присутність у моменті. Здатність прибрати внутрішні стіни, що відділяють наше живе й відкрите єство від великого яскравого світу подій, місць, можливостей, людей. Мускара пропонує практичний спосіб демонтажу внутрішніх бар'єрів і навчає не губитися в хаосі та не втрачати внутрішнього спокою без них.

Вчимося справлятися зі стресом та тривожністю. Пʼять книг про ментальне здоровʼя
Фото: Yakaboo

Нові стоїки. 52 тижні для наповненого життя

Автори: Массімо Пільюччі, Грегорі Лопес.
Опис: Чи чули вислів "стоїчно витримувати" випробування чи неприємності? Стоїчно зовсім не означає "беземоційно", радше – керуючись основними чеснотами давньогрецької філософії стоїцизму: мудрістю, мужністю, справедливістю та поміркованістю. Натомість у сучасному світі люди весь час кудись поспішають, живуть у постійному стресі та під тиском дедлайнів.

Ця книжка — справжній практичний посібник зі змін свого життя на краще, розрахований на цілий рік (52 тижні). Вона не просто пояснює принципи стоїцизму, а ще й дає конкретні вправи, які допоможуть звільнитися від тягаря психологічного напруження, усвідомити внутрішню силу та почати насолоджуватися моментом. Ця книжка, створена не для читання, а для дій.

Вчимося справлятися зі стресом та тривожністю. Пʼять книг про ментальне здоровʼя
Фото: Yakaboo

Усвідомленість. Як знайти гармонію в нашому шаленому світі

Автори: Денні Пенман, Марк Вільямс.
Опис: Практикуючи усвідомленість, ми вчимося перебувати "тут і зараз" та звільняємося від нескінченного коловороту негативних думок про минуле та майбутнє. У книжці пропонується восьмитижнева програма когнітивної терапії на основі усвідомленості, розроблена кваліфікованими вченими Оксфордського університету.

Її застосування допомагає тим, хто схильний до депресивних станів: позитивно впливає на здоров’я, відчуття добробуту та щастя. Застосовуючи запропоновані в книжці медитативні практики всього по 10–20 хв на день, ви зможете не тільки знизити рівень стресу, дратівливості й запобігти депресії, а й покращити здоров’я, позбутися залежностей та розвинути когнітивні навички. 

Вчимося справлятися зі стресом та тривожністю. Пʼять книг про ментальне здоровʼя
Фото: Yakaboo