"Кохання не має бути на відстані": українці можуть врятувати популяцію зубрів на Київщині
Фото: Unsplash

У національному природному парку "Залісся" на Київщині зоозахисники намагаються врятувати стадо зубрів, у якому після окупації 2022 року не залишилося жодного дорослого самця. Про це повідомили на сайті WWF-Україна.

У березні 2022 року територія національного парку зазнала потужних артилерійських і мінометних обстрілів. Як наслідок, не залишилося жодного дорослого самця зубра. Якщо найближчим часом не заселити туди хоча б одного бика, то ця субпопуляція приречена на вимирання, кажуть зоозахисники.

Зазначається, що один чи два самці зубра з Вінниччини можуть врятувати стадо в "Заліссі", але для цього тварині треба подолати близько 300 км. "Шлях цей непростий, тож зубри потребують нашої допомоги та донатів. Кохання не має бути на відстані", — кажуть в організації.

Зокрема для переселення найбільшої свійської наземної тварини Європи знадобиться рік скоординованої роботи й близько 400 000 гривень.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений WWF-Україна 🇺🇦 (@wwf_ukraine)

Спочатку організація має отримати дозвіл на виловлювання і переміщення зубрів від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Перші погодження WWF-Україна вже отримали. Згодом науковці оберуть самця, метод і час виловлювання, а також залучать ветеринарів для контролю здоров'я тварин. На цьому етапі потрібно виготовити клітки для зубра, запасти корми для приманювання, підгодівлі тощо.

З жовтня до кінця грудня планують залучити експертів і провести саме транспортування зубрів. Після цього почнеться процес адаптації, підгодівля й ветеринарні обстеження на місці. Цей етап триватиме до березня 2025 року.

Долучитися до ініціативи WWF-Україна можна за посиланням

На територію НПП "Залісся" зубрів завезли в 1967 році з Біловезької Пущі. Вісім тварин утворили заліську субпопуляцію, що й нині мешкає в умовах напіввільного утримання. Огороджена площа угідь величезна — 14 800 га, але в березні 2022 року значна їхня частина була знищена внаслідок російського військового вторгнення на територію України.