Компанія переробила 90% будсміття для будівництва нових будинків у Гостомелі
Фото: Neo-Eco

Французька компанія Neo-Eco демонтувала чотири зруйновані внаслідок війни будинки й переробила 15 000 тонн будівельного сміття. Про це повідомив "Інтерфакс-Україна".

10% будівельного сміття утилізували, оскільки воно було потенційно небезпечним чи не підлягало повторному використанню. Решту 90% будівельних відходів переробили просто на місці — привезли техніку, яка їх переробляє.

"За попередніми оцінками наших фахівців, вдалося переробити близько 15 000 тонн будівельного сміття на нові будівельні матеріали", — сказав регіональний бізнес-директор компанії Neo-Eco Кирило Чернишук.

В Україні зазвичай будівельне сміття після демонтажу, зокрема й токсичне, не утилізують належним чином, а вивозять на звалища. Внаслідок військових дій в Україні уже утворилося близько 1,4 мільярда тонн будівельних відходів.

"Пілотний проєкт у Гостомелі показує, як екологічно та економічно ефективно використовувати такі матеріали повторно. "Нео-Еко Україна" перебуває лише на старті великого шляху до відновлення України екологічним методом", — зазначив Чернишук.

Розпочати будівництво нових будівель "Нео-Еко Україна" планує в червні 2023 року.

Раніше ми писали, що шість багатоповерхівок у військовому містечку Гостомеля відновлять за допомогою переробленого будівельного матеріалу.

За словами авторів проєкту, будинки будуть екологічними й енергоефективними. Під час будівництва застосовуватимуть соломʼяні панелі, завдяки яким економія на опаленні становитиме близько 80%. Також планують встановити сонячні панелі, аби у разі відключення світла зробити квартал автономним.

Читайте також