Коротка фізична активність може знизити ризик передчасної смерті
Фото: Unsplash

Нове дослідження виявило, що щоденна фізична активність, тривалістю від однієї до трьох хвилин, може знизити ризик інфаркту, інсульту та передчасної смерті, пише Healthline.

Науковці дослідили дані про 25 241 дорослу людину з Великої Британії. Учасники використовували наручні пристрої, які відстежували їхню щоденну фізичну активність.

Згодом науковці пов’язали моделі фізичної активності учасників з їхніми медичними записами та відстежували їх протягом восьми років. Команда дослідників виявила, що 97% фізичних навантажень людей тривали менше ніж 10 хвилин.

Зокрема, помірна та інтенсивна активність, яка тривала менше ніж 10 хвилин, була повʼязана зі значним зниженням частоти інфарктів, інсультів та смерті від будь-якої причини. Водночас що активнішої діяльності досягає людина, то більшою є користь. Один співавтор дослідження описав інтенсивну активність як "важке дихання" протягом принаймні 15% рухливості.

"Ці висновки є перспективними для громадського здоров’я, оскільки людям може бути легше включити коротші періоди фізичної активності як щоденну звичку, ніж тривалішу структуровану рутину вправ", — зазначив доктор Чен-Хан Чен, сертифікований кардіолог.

Рекомендації щодо фізичної активності для американців, розроблені Міністерством охорони здоров’я та соціальних служб США, рекомендують людям щотижня займатися фізичною активністю середньої інтенсивності 150 хвилин. Однак більшість людей не дотримуються цих вказівок.

Лише менш як 25% дорослих від 18 до 64 років дотримуються цих вимог. Однак малорухливий спосіб життя є провідним фактором ризику серйозних захворювань, зокрема: серцево-судинних захворювань, раку, передчасної смерті.

Кардіолог рекомендує кілька способів, як можна включити коротку фізичну активність впродовж дня:

  • замість ліфта підійматися сходами;
  • робити коротку прогулянку своїм офісом;
  • припарковувати авто трохи далі від магазину;
  • під час походу магазинами ходити жвавіше;
  • активно гратися з домашніми тваринами або дітьми;
  • їздити на роботу в громадському транспорті;
  • ходити під час онлайн-зустрічей.

"Навіть короткі періоди активності можуть впливати на механізми, за допомогою яких ці зміни покращують роботу нашого організму", — додав Чен.

Дослідники сподіваються в майбутньому розробити рекомендації щодо охорони здоров’я та мотивувати дорослих більше рухатися.

"Ключовий висновок полягає в тому, що для людей, які не займаються спортом, кожна хвилина фізичної активності все одно має велику користь для здоров’я, особливо якщо вона інтенсивна", — підсумував клінічний професор серцево-судинної медицини в Стенфордському медичному університеті Майкл Макконнелл.