Купити газовий пальник у квартиру – це безпечно? Як ним користуватись і де краще ставити
Ілюстрація Depositphotos.com

Керівниця магазину туристичного спорядження X-ZONE Яна Ростем розповіла LIGA.Life, чи варто користуватися у квартирі газовим пальником і як це робити правильно.

Газовий пальник у квартиру купувати можна, якщо користуватися ним адекватно, зауважує експертка: "Сама періодично користуюся за нинішніх умов". 

  1. Газовий картридж (балон) не можна зберігати за надвисоких і наднизьких температур, наприклад, вище +50 і нижче – 30, не можна залишати під відкритим сонцем;

  2. Не зберігати балони біля опалювальних пристроїв та у приміщеннях, де перебувають люди. 

  3. Не тримати балони у приміщеннях із великою вологістю, бо швидко вкриються іржею.

  4. Балон найкраще зберігати у сухому темному місці, де немає впливу сторонніх чинників. В ідеалі – на балконі, обов'язково захистивши від попадання прямих сонячних променів та нагрівання. 

  5. Після кожного використання добре провітрюйте приміщення.

Газові пальники можна поділити на два типи: різьбові (накручуються на газовий балон) і цангові (з'єднується з балоном через спеціальний клапан)

Різьбові менші, більш компактні, менше важать. Це їхні головні переваги. Їх часто купують саме тому, що пальники не займають багато місця. Водночас вони менш стійкі. Тому для більшої стійкості можна купити спецпідставку під балон. Різьбові пальники незручно використовувати з великогабаритним посудом. 

Газові пальники під цангові балони – це як одна конфорка на газовій плиті. Вони більш стійкі та пристосовані до використання в побуті. На них вже можна поставити, наприклад, велику каструлю. 

При виборі типу пальника зважте свої "за" і "проти", а в магазині зверніться до консультантів. Краще купувати пальники у спеціалізованих магазинах, а не "з рук" на Prom.ua, OLX чи просто на базарі, радить експертка.

  1. Газовий пальник неналежної якості та не перевірений у використанні може наробити багато біди – від пошкодження майна (пожежа) і до завдання тілесних ушкоджень при експлуатації. Особливо в руках людей без належного досвіду експлуатації подібних пристроїв.
  2. У спеціалізованих магазинах можуть показати, як правильно користуватися пальником, які є нюанси в обслуговуванні, як правильно пальник запалюється, накручується на різьбу. Особливо важливо це для людей без досвіду користування газовими плитами.
  3. Навіть у спецмагазинах інструкція та сертифікація на газовий пальник іноді є, іноді немає. Але зазвичай у фірмових магазинах продаються найбільш вдалі моделі, які пройшли випробування часом у польових умовах. 

Як перевірити справність газового балона 

У балоні газ перебуває під досить великим тиском. У цанговому та різьбовому (стандарту EpiGas) балонах є клапани, які перешкоджають неконтрольованому виходу газу назовні, розповідає Яна Ростем. Під час багаторазового використання балона (приєднанні та від'єднанні від нього пальника) цей клапан може почати підклинювати та травити газ. Така несправність у разі розташування балона у приміщенні може призвести до поступового витоку газу, отруєння ним чи навіть вибуху газоповітряної суміші. 

"Перевірити, чи не травить балон, можна дуже просто – наслинюєте палець і торкаєтесь ним клапану, утворюючи тоненьку плівку над отвором. Якщо плівка тримається певний час, не рветься одразу і не надувається бульбашкою, клапан не травить", – пояснює експертка. 

Як користуватися пальником у квартирі 

Туристичним газовим пальником потрібно користуватися у добре провітрюваних нежитлових приміщеннях. В ідеалі – на кухні.

Якщо маєте газову плиту – можна зняти конфорку і поставити замість неї пальник, або розташувати його поруч. Якщо у вас електроплита – підійде поверхня, яка призначена для нагріву. Але обов'язково проконтролюйте, що плита вимкнена, підкреслює Яна Ростем, тоді це безпечно. Адже електроплита призначена для нагрівання.

Пальник, що накручується зверху на балон, можна ставити на звичайний стіл, на будь-яку рівну поверхню. Але таке рішення оптимальне у разі використання посуду невеликої ємності (до 2 -3 л, в залежності від конструкції пальника). "Для підвищення стійкості балона використовуйте спеціальні підставки, що фіксуються знизу на балоні та збільшують площу опори", – підкреслює експертка.

Важливо зважати також, що раптовий протяг може задути полум'я пальника, коли він працює на малій потужності. 

Шланговий пальник можна ставити тільки на негорючу поверхню (земля, бетон, керамічна плитка, вимкнена газова чи електроплита, металева коробка тощо). Якщо цього не робити, то велика кількість тепла, що відбивається від дна посуду, може зіпсувати поверхню, на якій стоїть пальник. "На моделях зі шлангом обов'язково перевіряйте, чи не попадає шланг в зону нагріву, тримайте балон якомога далі від вогню, уникайте його перегріву", – підкреслює експертка. 

Купити газовий пальник у квартиру – це безпечно? Як ним користуватись і де краще ставити
Іфографіка: КМДА

Недотримання таких вимог у поводженні з відкритим вогнем може навіть спричинити пожежу: 

  • пальники під час роботи необхідно тримати якомога далі від тканин та інших легкозаймистих предметів (штори, тюль, рушники, серветки, меблі тощо);

  • не давати гратися пальником та балоном дітям;

  • оберігати від падіння та інших механічних впливів;

  • постійно контролювати процес, не залишати працюючий пальник без нагляду.

Важливо: газові пальники та балони не варто викидати у звичайний смітник. Їх треба здавати на спеціальні станції переробки, на кшталт "Україна без сміття".