Київ має найвищий індекс місцевого благополуччя в Україні: яка область має найнижчий
Фото: Unsplash

Дослідницька лабораторія Rating Lab презентувала перший рейтинг регіонів України за Індексом місцевого благополуччя (ІМБ / LWBI — Local Well-Being Index).

Індекс побудований на результатах опитування майже 9000 респондентів у 22 областях та Києві, які давали оцінки власним містам і селам за 22 показниками. Показники за результатами аналізу об’єднали в 5 складових Індексу місцевого благополуччя.

1. Емоційне сприйняття свого населеного пункту. Містить: силу, красу, жвавість, цікавість, прогресивність, унікальність свого міста/села.

2. Рівень цивільної безпеки. Містить: безпеку дітей, пішоходів, безпечність в темну пору доби, екологію.

3. Рівень освіти й медицини. Містить: оцінки дошкільних та шкільних закладів, медичних послуг.

4. Впорядкованість свого населеного пункту. Містить: архітектуру, чистоту, розвиненість культурного життя, зон відпочинку, громадського транспорту, якість доріг.

5. Економічні можливості. Містить: легкість пошуку роботи, ведення бізнесу, розміри доходів у населеному пункті.

У загальному аналізі найкращі оцінки отримало емоційне сприйняття свого населеного пункту (0,7), а найгірші — економічні можливості (-0,9) (значення коливаються від -3 до 3). Емоційне сприйняття — єдиний індекс, де жодна область не отримала від’ємне значення. Рівень цивільної безпеки в середньому по країні оцінили на 0,3 бала, медицини й освіти — на 0,2, а впорядкованості — на 0,1.

Першість у рейтингу регіонів за Індексом місцевого благополуччя (LWBI) посідає Київ (0,9 бала). За ним йдуть області, які мають загальне позитивне значення індексу: Львівська (0,.4), Івано-Франківська (0,3), Харківська (0,3), Одеська (0,3), Волинська (0,3), Київська (0,2) та Хмельницька (0,2).

Фото: Rating Lab
Фото: Rating Lab

"Області-середнячки" з більш нейтральними оцінками (значення індексу коливається від +0,1 до -0,1) — це Чернівецька, Черкаська, Рівненська, Вінницька, Тернопільська, Закарпатська, Чернігівська, Дніпропетровська. Ще низка регіонів отримали від’ємні значення індексу на рівні від -0,2 до -0,3: Житомирська, Полтавська, Кіровоградська та Сумська області. Найгірші оцінки мають Запорізька (-0,5), Миколаївська (-0,5) та Херсонська (-1,0) області.

Київ отримав перше місце за чотирма складовими індексу, крім цивільної безпеки, за якою першість належить західним областям, тоді як столиця — лише в середині списку. Також Київ — єдиний регіон, де значення Індексу економічних можливостей позитивне, тоді як у решти 22 регіонів — від’ємне.

За типом поселення люди в селах значно гірше оцінили місцеве благополуччя, ніж містяни. Винятком є лише цивільна безпека, де села випередили міста.

Опитування проводилося серед громадян віком від 18 років і старше у 22 областях та Києві. Терміни проведення опитування: 22 листопада – 2 грудня 2023 року. Опитування не проводилось на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, а також загалом у Донецькій, Луганській областях та Криму. Опитування проводилося через месенджери та соціальні мережі.