Матері, які народжують тільки дівчаток, мають нижчий рівень добробуту  — дослідження
Фото: Unsplash

Група вчених із Лондонської школи економіки на чолі з професором поведінкових наук Полом Доланом дослідили, що матері, які мають трьох доньок і жодного сина, почуваються менш щасливими, пише The Guardian.

Дослідження базувалося на опитуваннях 17 000 осіб, які народилися у 1958 році, та 17 000 осіб, які народилися у 1970 році, протягом усього життя.

Учасників, принаймні раз на десятиліття, запитували щодо їхнього суб’єктивного добробуту та просили відповісти на питання про те, чи є у них діти та наскільки вони задоволені життям.

Аналіз показав, що після народження третьої дитини однієї статі у батьків спостерігається значне погіршення добробуту, яке триває протягом 10 років. Внутрішній стан пари не змінюється, якщо третя дитина іншої статі від перших двох.

Загалом батьки обох статей були менш щасливі, якщо в них було три доньки й жодного сина. Водночас найбільше невдоволення висловлювали саме жінки. За словами авторів дослідження, можливо, через те, що саме вони народжували цих дітей, а може, тому, що не хотіли бачити ще кілька жінок у домі.

"Матері, які мають двох доньок і жодного сина, сильніше відчувають розчарування, ніж ті, у яких двоє хлопчиків і немає дівчинки", – кажуть автори дослідження.

Також під час дослідження вдалося з’ясувати, що батьки двох одностатевих дітей з більшою ймовірністю прагнуть народити третього, ніж ті, у кого вже є і дочка, і син.

Зокрема, результати свідчать, що батьки щасливіші, якщо у них буде двоє одностатевих дітей, і вони не народжуватимуть третього, щоб намагатися мати дитину іншої статі.

"Однією з причин, чому такі результати, може бути те, що це відображає вищу здатність хлопчиків заробляти, яка зберігається, попри прогрес у гендерній рівності", — зауважив Пол Долан.