Київ може отримати статус "Місто музики ЮНЕСКО": які переваги членства
Фото: Unsplash

Столиця готує заявку на набуття у 2024 році статусу креативного міста ЮНЕСКО. Для представлення Київ обрав музику — як сферу творчої галузі, повідомили в КМДА.

Головною метою Мережі креативних міст ЮНЕСКО, створеної у 2004 році, є включення мистецтва і творчості в основу міських планів розвитку на місцевому та міжнародному рівнях. Мережа об’єднує близько 300 міст та охоплює сім творчих галузей: ремесла і народні мистецтва, медіамистецтво, кіно, дизайн, гастрономію, літературу і музику.

Зазначається, що титул креативного міста ЮНЕСКО є не лише іміджевою перевагою, а й поштовхом для розвитку творчої галузі й співпраці на міжнародному рівні.

За словами голови комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторії Мухи, українська столиця має історію та традиції проведення різноманітних тематичних подій, програм, конкурсів, концертів і фестивалів на місцевому і міжнародному рівнях.

"В умовах повномасштабного вторгнення особливо важливо, щоб світ знайомився з нашою культурою, зокрема і через музику. Представленість Києва в Мережі креативних міст ЮНЕСКО також допоможе нам у боротьбі з кремлівською пропагандою, яка протягом століть намагалася знецінити нашу ідентичність, історію і культуру, а найкраще привласнювала собі", — додала Вікторія Муха.

Практичними перевагами членства в Мережі є:

  • доступ до оновленої інформації, інструментів, стратегій розвитку міст-членів Мережі, обмін досвідом, знаннями та кращими практиками;
  • активна участь у діяльності динамічної мережі — спілкування з експертами й фахівцями, встановлення партнерських зв’язків, пілотні проєкти;
  • визнання зусиль міста — обмін інформацією про основні досягнення та ідеї, позиціювання міста як взірця для інших.

Для отримання статусу місто подає заявку з основними досягненнями, інституціями, міськими проєктами й програмами, а також 4-річний стратегічний план дій із зазначенням конкретних проєктів та ініціатив на місцевому і міжнародному рівнях, що мають бути реалізовані після можливого набуття статусу.

Умовою є також створення координаційної команди, яка в разі отримання статусу впроваджуватиме 4-річний план і звітуватиме про його виконання кожні чотири роки.