У Львові, Києві та Харкові реорганізували заклади вищої освіти й наукові установи
Фото: Оксен Лісовий / Facebook

Кабінет Міністрів об’єднав дві наукові установи та один навчальний заклад із провідними вишами країни у Харкові, Києві та Львові. Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Українську інженерно-педагогічну академію приєднають до Харківського національного університету імені Василя Каразіна.

Міністр назвав УІПА "важливим осередком педагогічної підготовки майстрів" для закладів профтехосвіти. Однак через брак ресурсів заклад не може повноцінно готувати потрібних спеціалістів.

Водночас Лісовий пояснив, що приєднання до ХНУ дасть можливість академії сфокусуватися на якісній підготовці фахівців, які надалі навчатимуть студентів в українських профтехах. Він додав, що студенти продовжать навчання на тих самих умовах, що і зараз.

Зокрема, уряд об’єднав дві наукові установи, які наразі напряму підпорядковуються МОН, із провідними вишами.

Відповідно, Інститут фізичної оптики імені Влоха приєднають до Львівського національного університету імені Івана Франка, а Науково-дослідний інститут українознавства — до Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

"Ці рішення є продовженням курсу на посилення університетської науки. Тепер ці наукові установи зможуть об’єднати зусилля та ресурси із ЗВО для розвитку наукових досліджень та інноваційних проєктів. Таке об’єднання дасть можливість інститутам отримати більше ресурсів для розвитку наукового потенціалу", – заявив міністр.

Крім цього, додав він, безпосереднє управління науковими установами є непритаманною для МОН функцією. За словами Лісового, міністерству повинні підпорядковуватися тільки установи, робота яких впливає на формування державної політики, як-от Інститут освітньої аналітики.