Лауреатом Букерівської премії-2023 став ірландський письменник Пол Лінч
Фото: Basso Cannarsa

Лауреатом Букерівської премії 2023 року став ірландський письменник Пол Лінч за роман "Пророча пісня" (Prophet Song). Про це йдеться на сайті премії.

Твір розповідає про матір чотирьох дітей, яка намагається врятувати свою сімʼю, коли Ірландія "сповзає до тоталітаризму". Голова журі, Есі Едугян, описала книгу як "зворушливий і правдивий" роман, який "відображає соціальні та політичні тривоги нашого часу, від зростання політичного екстремізму до глобального становища біженців".

Дія в романі Лінча відбувається в альтернативному Дубліні, що керується тоталітарним урядом. За сюжетом, таємна поліція забирає чоловіка мікробіолога Айліш Стак, високопосадовця Спілки вчителів Ірландії. Він безслідно зникає, як сотні ірландців. Айліш залишилася піклуватися про їхніх чотирьох дітей і свого батька, який хворий на деменцію. Невдовзі держава занурюється в громадянську війну, і Айліш змушена робити все можливе, щоб утримати свою сім’ю разом.

Фото: The Booker Prizes
Фото: The Booker Prizes

Лінч заявив, що одним із головних джерел натхнення для створення книги стала громадянська війна в Сирії з наступною кризою біженців, а також байдужість Заходу до становища біженців.

"Пророча пісня"  — це частково спроба радикального співпереживання. Я хотів настільки поглибити читацьке занурення, щоб до кінця книжки читач не просто знав, а відчув на собі цю проблему", – сказав Лінч про свою книгу.

Це другий рік поспіль, коли премію отримує роман про політичний конфлікт. У 2022 році Шехан Карунатілака переміг з книгою "Сім місяців Маалі Алмейди", дія якого відбувається під час громадянської війни у Шрі-Ланці.

Пол Лінч — ірландський письменник, відомий своїм поетичним, ліричним стилем і дослідженням складних тем. Він став п’ятим ірландським автором, який отримав Букерівську премію.

Букерівська премія — одна із найпрестижніших літературних нагород, яку з 1969 року щороку вручають у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури.