Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершена — були дві підозри на холеру
Фото: МОЗ

Основний етап ліквідації катастрофи на Каховській гідроелектростанції завершився 30 серпня. Про це повідомив заступник міністра — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Після руйнування дамби Каховської ГЕС 6 червня до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

За словами Кузіна, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб та холери, попри те, що 900 000 осіб потрапило під певні епідемічні ризики, які пов'язані з якістю питної води. З 6 червня 22 людини були госпіталізовані з гострою інфекцією.

Фахівці провели 7600 проб навколишнього середовища на визначення збудника холери. А також були обстежені 100 650 людей на холеру — холери не виявлено в жодному випадку, ні у навколишньому середовищі, ні у людей.

Водночас були зареєстровані два випадки з підозрою на холеру. "Швидкий тест двох пацієнтів показав позитивний результат. Відповідно, їх було направлено на більш детальне обстеження. Згодом ці діагнози були скасовані й переведені у групу сальмонельозної інфекції", — зазначив Кузін.

Наразі зберігаються ризики, пов'язані з якісною питною водою, на території Миколаївської та Херсонської областей. Оскільки в деяких населених пунктах ще не відновили централізоване водопостачання. Проте там були проведені роботи з ​​дезінфекції криниць.

Кузін закликає громадян стежити за станом води. Якщо будуть зміни у кольорі води чи буде інший присмак, потрібно звертатися до місцевих органів влади або до центру контролю та профілактики хвороб, які працюють на відповідній території.

Також наразі немає підтвердженої інформації щодо інфекційних захворювань на окупованій території. За словами Кузіна, там є вищі ризики розвитку цих хвороб, оскільки окупанти не проводили жодних заходів, аби цього уникнути.