У Дніпрі  жителі будинку обурюються встановленим пандусом – він закриває клумбу
Кадр з сюжету

У Дніпрі мешканці будинку №12 по проспекту Героїв обурюються встановленням пандуса біля їхнього під’їзду. Мешканці обурюються, мовляв, споруда закриває клумбу. Про це йшлося в сюжеті телеканалу "ДніпроTV".

Пандус встановили, оскільки у під’їзді проживає маломобільна літня жінка. Мешканці будинку навіть зібрали підписи за демонтаж пандуса та вийшли до журналістів зі словами "он нам не нужен". Їх підтримує місцевий актив, який вважає, що пандус не відповідає нормам.

Водночас громадська активістка Ольга Волкова, керівниця центру соціальної адаптації людей з інвалідністю "Океан добра" наголошує, що конструкція відповідає державним будівельним нормам та була перевірена.

Зокрема, активістка зазначає, що це в першу чергу вимога закону. З 1 квітня 2019 року в Україні набули чинності нові державні будівельні норми "Інклюзивність будівель і споруд".

Згідно з новими ДБН, всі громадські й житлові будівлі, приміщення в них, а також громадський простір повинні бути доступними для маломобільних груп населення нарівні з іншими людьми. Крім сходів обов'язково повинні проєктуватися пандуси, ліфти, підйомні платформи, вертикальні підйомники й інші спеціальні пристосування.