Літературна премія PEN America скасувала нагородження переможців через бойкот письменників
Фото: Pexels

22 квітня літературна премія PEN America оголосила про скасування щорічної церемонії нагородження через бойкот від письменників. Автори розкритикували організацію за "недостатню підтримку палестинських письменників" та відкликали свої тексти з премії на знак протесту проти війни в Газі. Про це йдеться в заяві літпремії.

За словами директорки літературних програм Клариси Розаз Шаріф, це було дуже складне рішення — відмовитися від публічного нагородження цьогорічних лауреатів.

"Ми з великою повагою ставимося до того, що письменники пішли за своїм сумлінням, незалежно від того, чи вирішили вони залишитися номінантами у своїх категоріях, чи ні. Дуже шкода, що ця безпрецедентна ситуація відвернула увагу від надзвичайних робіт", – сказала Розаз Шаріф.

Вона додала, що попри цю ситуацію організація прагне вшанувати видатних авторів літературної спільноти.

Як повідомляє The Guardian, письменники стверджували, що PEN America не надала "жодної суттєвої скоординованої підтримки" письменникам у Газі або палестинській літературі загалом. Автори засудили "мовчання" клубу про "палестинських журналістів, письменників і поетів, убитих Ізраїлем".

У відповідь на звинувачення PEN America заявив, що "стоїть пліч-о-пліч із письменниками Гази", та закликав до негайного припинення вогню і підтвердив, що розширює підтримку палестинських письменників через фонд клубу.

Крім того, американська літературна премія зазначила, що п'ятьох фіналістів та переможців у кожній номінації обрали члени журі під час остаточного обговорення, яке відбулося до того, як автори повідомили про своє рішення зняти свої тексти з премії.

Переможці, які залишилися на розгляді на здобуття відповідної премії, отримають свої грошові призи. А ті, хто відкликав свої роботи — оголошені не будуть.

Церемонія нагородження цього року мала відбутися 29 квітня в Нью-Йорку.

Про PEN America:
Літературна премія PEN America заснована у 1963 році. Вона вшановує найвидатніші твори в різних жанрах, включно з художньою літературою, поезією, дитячою літературою та драматургією. Завдяки фінансовій підтримці партнерів ця програма щороку присуджує письменникам і перекладачам понад 20 різних нагород, стипендій, грантів і премій на загальну суму майже 350 000 доларів.