Литва забороняє хутряні ферми – власникам запропонували компенсації
Фото: Unsplash

Литовські законодавці 21 вересня ухвалили закон, який забороняє з 2027 року всі хутряні ферми в країні. Про це повідомляє Сейм Литовської Республіки.

Передбачається, що власники ферм отримають компенсації. Однак їхній розмір викликав нарікання з боку бізнесу.

Заборона набуде чинності у 2027 році після перехідного періоду з 2024 до 2026 року, коли хутрові фермери зможуть закрити свої підприємства та отримати компенсацію. Першого року їм платитимуть 3 євро за тварину, другого — 2 євро і в останній рік – 1 євро.

"Ми досягли рівня зрілості, щоб не продовжувати діяльність, яка завдає болю", — заявила Іева Пакаркліте з ліберальної Партії свободи, що входить до панівної коаліції.

Вона додала, що основними ринками збуту хутра є Росія та Китай, тоді як попит на хутро в Євросоюзі з кожним роком падає.

Уряд також компенсуватиме виплати під час скорочення працівників ферм, покриватиме витрати на знесення будівель та утилізацією відходів. Фермерські господарства, які вже закрили свої підприємства, компенсації не отримають.

Литва стане 20-ю країною в Європі, яка заборонить виробництва хутра. Серед них є три країни — Латвія, Естонія та Німеччина, які не виплатили підприємцям жодних компенсацій. Закон має підписати ще президент Литви Гітанас Науседа.