Люди, які п'ють каву, мають нижчий ризик захворіти на хворобу Паркінсона — дослідження
Фото: Unsplash

Міжнародна група дослідників виявила, що люди, які вживають каву, менш схильні до розвитку хвороби Паркінсона, ніж ті, хто взагалі не вживає цей напій. Про це пише Science alert.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Для дослідження вчені зібрали та проаналізували дані про 184 024 особи протягом 13 років. Та виявили, що 25% людей, які найбільше вживають каву, на 40% менш схильні до розвитку хвороби Паркінсона, ніж ті, хто взагалі не п'є кави. Серед усіх споживачів кави, яких було проаналізовано, зниження ризику хвороби Паркінсона варіювалося від 5% до 63% залежно від країни.

"Це дослідження продемонструвало зворотний зв'язок між споживанням кави та ризиком розвитку хвороби Паркінсона в одному з найбільш тривалих досліджень", – пишуть дослідники у своїй опублікованій статті.

Це не перше дослідження, яке виявило зворотний зв'язок між кавою та хворобою Паркінсона, але воно значно ширше, оскільки розглядає біомаркери споживання кофеїну за роки діагностики хвороби Паркінсона.

За словами вчених, схоже, що кофеїн захищає людей від хвороби, підтримуючи дофамін у мозку. Зокрема, хвороба Паркінсона в мозку характеризується зниженням рівня дофаміну через втрату нервових клітин.

"Враховуючи те, як кофеїн впливає на наші нейрони, мабуть, не дивно, що існує зв'язок з нейродегенеративними захворюваннями. Однак ми досі точно не знаємо, як саме хвороба Паркінсона зароджується в мозку", – пишуть вчені.

Вони додають, що тільки в США майже мільйон людей живуть з цією хворобою, яка призводить до проблем з тремором, нормальним рухом, рівновагою та скутістю кінцівок.

"Кава є найпоширенішим психоактивним напоєм у світі. Розгадка біологічної дії кофеїну на хворобу Паркінсона не тільки має важливе значення для громадського здоров'я, а й поглиблює наше розуміння етіології хвороби Паркінсона та сприяє розробці потенційних стратегій профілактики", – повідомляють дослідники.