Люди, які живуть у зелених зонах, старіють повільніше на клітинному рівні
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в Science of the Total Environment, виявило, що люди, які живуть у районах з більшою кількістю зелених насаджень, старіють повільніше на клітинному рівні.

"Це дослідження було спробою кількісно оцінити корисний вплив зелених насаджень на клітинному рівні та ступінь, до якого зелені насадження можуть допомогти компенсувати шкоду навколишньому середовищу", — говорить соціальний еколог Аарон Хіпп з Університету штату Північна Кароліна.

Хіпп разом з колегами проаналізували дані 7827 людей та їхнє домашнє середовище. Дослідники виявили, що зелені насадження можуть зменшити біологічний вік людини на 2,2-2,6 року. Зокрема, збільшення зелених насаджень на 5% пов’язано зі сповільненням старіння клітин на 1%. 

Люди, які живуть у районах, наповнених парками, садами, деревами та іншою рослинністю, мають довші теломери, які пов’язані з довшим життям і повільнішим старінням.

Теломери — це структури, які розташовані на кінцях 46 хромосом кожної клітини, як пластикові ковпачки на шнурках, які не дають ДНК розплутатися. Чим довші теломери клітини, тим більше разів вона може реплікуватися. Коли теломери стають настільки короткими, що клітини не можуть ділитися, клітини гинуть.

Зокрема, стрес може впливати на те, як швидко зношуються теломери. Водночас зелені насадження багатьма способами його зменшують.

Зелені зони сприяють фізичній активності та взаємодії з громадою, що пов’язано з кращими результатами для здоров’я. Райони з великою кількістю дерев і зелені також часто прохолодніші, мають нижчий рівень забруднення повітря і зменшують рівень шуму.