Литовські майстри відреставрують 100 картин Марії Примаченко
Фото: Мінкульт

На реставрацію до Центру реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею передадуть 100 картин Марії Примаченко. Про це повідомляє Мінкульт.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Картини художниці планують реставрувати з державної частини Музейного фонду України з фондів комунальної установи "Запорізький обласний художній музей" Запорізької обласної ради.

"Реставратори Центру вже дослідили та відреставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв, найближчим часом очікуються ще 600 робіт", – пишуть у Мінкульті.

Зараз на реставрації перебувають картини з музею Ханенків, також литовські майстри відновлюють український килим з Маріуполя. 

Центр є основною базою навчання реставраторів художніх цінностей у Литві, зокрема картин та гобеленів. Там проводять майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. У селі Болотня художниця написала понад 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.

Частина картин Марії Примаченко згоріла 28 лютого через напад РФ в Іванкові на Київщині. Будівлю музею Іванкова вже внесли до списку обʼєктів для відбудови.