Люди з більш ніж п'ятьма симптомами безсоння мають на 50% вищий ризик інсульту
Фото: Unsplash

Симптоми безсоння можуть підвищити ризик інсульту, особливо у людей, яким менш як 50 років. Про це свідчать дані нового дослідження, проведеного в Університеті Співдружності Вірджинії.

Серед симптомів безсоння науковці називають: проблеми із засинанням, його підтриманням або занадто раннім пробудженням.

Зокрема, зв’язок безсоння з ризиком інсульту існує в рамках ширшого розуміння того, як воно може призвести до інших захворювань.

"Симптоми безсоння можуть підвищити ризик діабету, гіпертонії, дисліпідемії, і ці стани потенційно можуть бути фактором ризику інсульту", — сказав лікар Вендемі Савадого, один з авторів дослідження.

У дослідженні взяли участь 31 126 учасників, середній вік яких становив 61 рік, і ні в кого з них не було інсульту в минулому. Дослідження тривало в середньому дев'ять років, протягом яких в учасників стався 2101 інсульт.

Учасників опитували про їхні звички сну, включно з труднощами із засинанням, частими пробудженнями протягом ночі, передчасними пробудженнями та відчуттям бадьорості після пробудження.

Учасників дослідження розділили на дев’ять груп для аналізу на основі симптомів безсоння, про які вони повідомляли самі.

За цією шкалою кожен новий симптом означав збільшення ризику інсульту на 7%. В учасників з одним-чотирма симптомами безсоння ризик інсульту збільшився на 16% проти тих, у кого не було симптомів. У тих, хто мав від п'яти до восьми симптомів, ризик збільшився на 51%.

Цей зв'язок був особливо виражений у молодих учасників, у яких ризик за наявності п'яти-восьми симптомів збільшувався майже вчетверо проти однолітків без симптомів. Для тих, кому за 50, ризик підвищувався на 38%.

Під час дослідження ще одним ключовим висновком було те, що ризик зберігався протягом тривалого періоду часу. Це свідчить про те, що взаємопов’язаний ризик не вирішиться сам собою.

Савадого каже, що люди повинні знати про численні дії, яких вони можуть вжити, а не мовчати про свої симптоми. "Отже, порада полягає в тому, щоб не применшувати симптоми безсоння, поговорити з медичним працівником і спробувати знайти рішення", — зазначає лікар.

Американська академія медицини сну пропонує кілька порад, як налаштувати людей на здоровий сон:

  • Дотримуйтеся постійного графіка сну, навіть у вихідні та дні відпустки.
  • Лягайте спати досить рано, щоб спати 7-8 годин.
  • Якщо не можете заснути протягом 20 хвилин, встаньте з ліжка і займіться тихою, слабо освітленою діяльністю, яка не включає електроніку.
  • Використовуйте ліжко лише для сну та сексу.
  • Не їжте багато їжі перед сном і уникайте кофеїну вдень і ввечері.
  • Регулярно займайтеся спортом, дотримуйтеся здорового харчування.
  • Уникайте алкоголю перед сном і зменште кількість рідини, яку випиваєте перед сном.

Безсоння є поширеним явищем, від нього страждає більш ніж третина населення США, зазначають автори дослідження.