Малюки, які проводять понад чотири години перед екраном, мають затримку у розвитку
Фото: Unsplash

Вчені зʼясували, що однорічні малюки, які довго проводили час перед екраном телевізора чи гаджета, мали вищий ризик затримки у розвитку, пише Healthline.

Згідно з результатами, опублікованими в журналі Американської медичної асоціації педіатрії, в однорічних дітей, які проводили перед екраном більше ніж чотири години на день, були затримки в розвитку комунікативних навичок, навичок розвʼязання проблем і соціальних навичок у віці двох і чотирьох років.

Дослідження, в якому взяли участь 7097 дітей та їхні батьки, проводилося з 2013 до 2017 року в Японії.

Батьки повідомили науковцям, скільки часу на день вони дозволяють своїй однорічній дитині дивитися телевізор, DVD-диски, відеоігри,  мобільні телефони та планшети.

Пізніше, коли дитині виповнилося два і чотири роки, батьки відповіли на питання анкети, яка оцінювала розвиток дитини в кількох сферах — комунікація, велика моторика, дрібна моторика, здатність розв'язувати проблеми, особисті та соціальні навички.

Ті, хто проводив чотири або більше годин на день перед екраном, майже в п’ять разів частіше мали затримки у спілкуванні та приблизно втричі частіше мали затримки у розв'язанні проблем до двох років.

Крім того, ті, хто проводив перед екраном чотири або більше годин на день, у віці двох років мали вдвічі більшу ймовірність мати затримку розвитку дрібної моторики та особистих і соціальних навичок. До чотирьох років підвищений ризик затримок залишався лише для навичок спілкування та розв'язання проблем.

Науковці зазначають, що це дослідження показує: часте перебування дитини до двох років перед екраном впливає на розвиток у багатьох сферах і має більший вплив на навички спілкування та розв'язання проблем. Цей вплив продовжує спостерігатися у віці від двох до чотирьох років.

Водночас вчені наголошують, що одним з обмежень дослідження було те, що не відокремлювався тип програм, якими користувалися діти. Тобто ймовірна різниця від використання освітніх і розважальних програм не враховувалася.

Лікарка-педіатр Крістіна Джонс закликає батьків обмежити час дитини перед екраном до двох років. Вона підкреслює, що це дослідження показало: вплив на розвиток збільшується, якщо довше проводити час перед екраном телевізора чи гаджета.

"Отже, якщо батьки не можуть скоротити час перебування дитини перед екраном до нуля, його скорочення все одно матиме позитивний ефект", — додає лікарка.

Зокрема, важливо ретельно підбирати програми, які дивиться дитина. Потрібно, щоб вони відповідали віку та були навчальними.

Американська академія педіатрії каже, що діти у віці 18-24 місяців можуть вчитися через якісні освітні засоби масової інформації, якщо батьки дивляться разом з ними та інтегрують їх у цей процес. "Взаємодійте зі своєю дитиною, коли дивитеся щось на екрані, та розмовляйте про те, що вона відчуває, бачить, читає та чує", — зазначає лікарка-педіатр.