Марк Цукерберг відхиляв пропозиції Meta щодо поліпшення психічного здоров’я підлітків
Фото: Марк Цукерберг / Facebook

Генеральний директор Meta Марк Цукерберг особисто відхиляв ініціативи топменеджменту компанії щодо покращення психічного здоров’я підлітків, які користуються Facebook та Instagram. Про це свідчать документи, оприлюднені в межах судової справи проти компанії, пише CNN.

Нещодавно розкриті повідомлення показують, що Цукерберг ігнорував топменеджерів, включно з гендиректором Instagram Адамом Моссері, які просили Цукерберга посилити заходи для захисту понад 30 млн підлітків у США, які користуються Instagram.

Зокрема, Цукерберг наклав вето на пропозицію 2019 року, яка передбачала відключення так званих "фільтрів краси" Instagram — технології, яка цифровим способом змінює вигляд користувача на екрані та може завдати шкоди психічному здоров’ю підлітків, пропагуючи нереалістичні очікування щодо зображення тіла.

Після кількох місяців роботи над пропозицією Цукерберг у квітні 2020 року написав своїм заступникам, стверджуючи, що на фільтри є "попит" і що він не бачив "жодних даних" про шкоду від цих фільтрів.

Навіть коли команда керівників повторно висунула ідею відмови від фільтрів краси, звертаючись до наукових рекомендацій і порад зовнішніх радників Meta, Цукерберг остаточно відкинув цей план.

А також компанію звинувачують в експлуатації психології підліткового мозку та стверджують, що Цукерберг особисто встановив цілі щодо збільшення залученості користувачів в Instagram, потенційно віддаючи перевагу прибутку над добробутом користувачів.

У відповідь речник Meta Енді Стоун захистив компанію, підкресливши, що у них є надійна центральна команда, яка контролює зусилля з добробуту молоді. Він також заявив, що Meta заборонила фільтри, які рекламують косметичну хірургію, зміну кольору шкіри або різку втрату ваги.