Melovin заспівав "Батько наш Бандера" на ЛГБТ-фестивалі в Мюнхені – реакція організаторів
Фото: Уніан

Український музикант Melovin 24 червня заспівав пісню "Батько наш Бандера" на ЛГБТ+ прайді в Мюнхені, який пройшов у межах фестивалю CSD Munich, пише Суспільне.

Melovin був одним із хедлайнерів заходу, його концерт відвідали близько 20 000 глядачів. Багато з них були з українськими прапорами. За словами команди співака, це дуже розчулило артиста, тому він спонтанно, на емоціях, вирішив заспівати два рядки гімну повстанської армії.

Напередодні виступу на фестивалі Melovin також відвідав мюнхенський цвинтар "Вальдфрідгоф", де похований Степан Бандера. Співак назвав свій візит символічним, адже саме в цей час у Росії відбувався бунт вагнерівців.

"Напевно, дуже невипадково, що ми опинилися сьогодні саме в Мюнхені й тут, щоб розповісти Степану Андрійовичу, що відбувається десь там на Московії", — прокоментував виконавець.

Організатори фестивалю CSD оголосили свою позицію щодо ситуації. За їхніми словами, концертну програму узгоджували заздалегідь, і пісні "Батько наш Бандера" там не було. "Інакше ми б цього не дозволили", — написали вони. 

У CSD також заявили, що Степан Бандера перебуває в максимальній опозиції до їхніх цінностей через "причетність до масових вбивств євреїв та поляків". Хоч і згадавши про "непохитну солідарність з українським опором нелюдській російській агресивній війні", вони дистанціюються від вибору цієї пісні.

Команда артиста надала офіційну відповідь на заяву CSD. Вони аргументували, що Степан Бандера не мав стосунку до антисемітизму чи вбивств євреїв, посиланням на історичну статтю. Згадали й ексміністра Польщі Яна Ольшевського, який зняв відповідальність з очільника ОУН за польські погроми на Волині.

"Усі непорозуміння і трагедії, які були в історії українського, німецького, польського і єврейського народів, – це спільне горе для всіх нас, яке ми не можемо змінити. Але маємо пам’ятати, аби запобігти повторенню подібного в Європі та світі", — кажуть у команді Melovin.