Мінкульт вимагає припинити демонтаж будинку на Рейтарській
Фото: "Цегла"

Міністерство культури та інформаційної політики вимагає зупинити незаконні дії на вулиці Рейтарській, 37. Про відновлення робіт на памʼятці архітектури повідомила памʼяткоохоронна спільнота "Цегла".

МКІП скликало екстрене засідання щодо подій на Рейтарській, 37 та початку зносу памʼятки історії та архітектури.

За словами т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, демонтаж цієї памʼятки — пряме порушення Закону України про охорону культурної спадщини та статті 37-2, яка вимагає обов’язкового врахування рекомендацій Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО перед проведенням робіт у буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини.

Зокрема він наголосив, що Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не схвалював проведення таких робіт, оскільки забудовник не провів інформування Комітету та не отримав жодних рекомендацій.

"Очевидно, що прямо зараз незаконні роботи свідомо проводяться з метою знищити матеріальну структуру історичної садиби Києва", — додав Карандєєв.

Фото: Цегла
Фото: Цегла

Нещодавно консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала реставрацію на вулиці Рейтарській, 37 зі знесенням дворової частини. Однак у Департаменті вказали, що забудовнику потрібно отримати погодження від ЮНЕСКО.

У травні 2023 року будівельна компанія НЕСТ почала зносити 130-річний флігель під виглядом реставрації, але спробу руйнування пам’ятки на той момент зупинили.

Тоді Департамент територіального контролю призупинив дію картки на порушення благоустрою, а Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом руйнування об'єкта культурної спадщини.

Будівля за адресою вул. Рейтарська, 37 має 110-річну історію, на території садиби була розташована Київська повітова земська управа, надалі тут жив та працював відомий український громадський діяч і письменник Микола Шаповал.

Зокрема, вона має статус памʼятки історії та архітектури. Земельна ділянка, на якій заплановане нове будівництво, належить до памʼятки археології національного значення "Культурний шар міста Ярослава XI–XIII століть". А також історична будівля розташована в буферній зоні обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра".