МОЗ закликає зберігати спокій та дає поради, як діяти у випадку радіаційної аварії
Фото: Unsplash

Президент України Володимир Зеленський після доповіді розвідки та СБУ записав звернення, де повідомив, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

В Міністерстві охорони здоров’я опублікували алгоритм дій у разі радіаційної аварії.

"Перше правило безпеки у будь-якій надзвичайній ситуації — зберігати спокій", – зазначають в МОЗ.

Зокрема, якщо сталася аварія на АЕС, потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти. Це найбезпечніша дія, яку обов’язково варто виконати.

Триматися треба якомога далі від стін і даху будівлі. Коли є така можливість — слід перебувати у кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, зачинити вікна та двері, ущільнити отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимкнути системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у будинку.

Залишатися в укриттях потрібно, допоки офіційна влада не надасть інших вказівок.

Важливо стежити за офіційними джерелами інформації: повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Увімкнути телебачення, радіо, стежити за офіційними каналами місцевої влади. До прикладу, підписатись на такі канали у Telegram або Facebook. Якщо місцева влада та надзвичайники дають вказівки — виконувати їх обов’язково.

Щоб знезаразити себе, варто обережно зняти верхній шар одягу. "Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його далі від людей і домашніх тварин", — радять в МОЗ.

Якщо є можливість – помитись. Прийняти душ з милом, голову помити шампунем. Використовувати кондиціонери для волосся непотрібно, адже вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на волоссі. Не можна терти та дряпати шкіру, бо радіоактивний матеріал може потрапити у відкриті рани.

Якщо доступу до води немає, варто скористатися вологими серветками, вологою тканиною. Особливу увагу потрібно звернути на руки й обличчя, протерти повіки, вії, вуха. Одягнути чистий одяг.

"Допоможіть вашим рідним і близьким зробити всі вище перераховані пункти. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі", — зазначають в МОЗ.

Йодид калію потрібно приймати лише у випадку аварії на АЕС. Фахівці повідомляють, що цей препарат токсичний для організму та "не працює" наперед.

Якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань.

Однак він не захищає людей від радіації, а захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил:

1. перебувати в укритті;
2. слідкувати за офіційною інформацію;
3. виконувати вказівки органів влади.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ