МОЗ підтримує продаж препаратів екстреної контрацепції без рецепта
Фото: Unsplash

Міністерство охорони здоровʼя не проти, аби препарати екстреної контрацепції продавали без рецепта лікаря. Однак МОЗ наголошує на необхідності дотримуватися вікових обмежень під час відпуску таких препаратів. Про це міністерство повідомило в коментарі LIGA.Life

МОЗ вже звернулося до ряду виробників — як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків — з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів. 

За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату. Попередньо, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

"Свобода вибору — основа демократичних суспільств. Зокрема, це і право жінки перервати небажану вагітність. Особливо, коли йдеться про випадки сексуального насилля", — кажуть у МОЗ.

Вони також пояснили, що наразі засоби екстреної контрацепції відпускають за рецептом, бо вони є гормональними, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки. І таке рішення ухвалив виробник, який зареєстрував лікарський засіб в Україні.

Засоби екстреної контрацепції зазвичай мають дві активні речовини:

  • левоноргестрел;
  • уліпристалу ацетат.

Препарати на основі левоноргестрелу відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС. Однак одночасно у низці країн — зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі — вони є рецептурними.

Навіть в Угорщині, де знаходиться штаб-квартира виробника оригінального препарату, він є рецептурним. 

Ліки на основі уліпристалу ацетату в більшості країн Європейського Союзу доступні без рецепта. В Україні не зареєстрований оригінальний препарат, однак доступні дженерики, які відпускаються за рецептом.

  • З 1 квітня 2023 року рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом. Напередодні впровадження цієї системи з'явилась інформація, що ліки, які в Україні продавалися без рецепта, насправді є рецептурними. До цього переліку входить і "Постинор".