Зміст:
  1. "За" безрецептурну екстрену контрацепцію
  2. Немає однозначної думки
  3. "Проти" безрецептурної екстреної контрацепції

31 серпня на сайті Кабміну зʼявилась відповідь премʼєр-міністра Дениса Шмигаля на петицію "Забезпечити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції", зареєстровану 19 травня. 

Її авторки стверджують, що реалізація таких препаратів за рецептом є порушенням репродуктивних прав жінок. До того ж консультація з лікарем буде лише затримувати час приймання препаратів, отже, зменшувати їхню ефективність. Петицію підтримали понад 25 000 громадян.

Довідка: екстрена контрацепція – це вид контрацепції, який використовують лише в рідкісних випадках, наприклад, коли під час сексу порвався презерватив, був невдалий статевий акт чи зґвалтування. Це 1-2 пігулки з великою дозою гормонів, які впливають на ендометрій жінки та відтерміновують овуляцію. Відтак вагітність не настає. Але важлива умова – слід прийняти цю пігулку вчасно, зазвичай не пізніше 72 год. 

Оскільки доза гормонів ударна, то використовувати цей метод контрацепції щоразу заборонено. Адже, як мінімум, може викликати порушення 1-2 менструальних циклів та давати побічні ефекти: нудоту та головний біль. 

У своїй відповіді премʼєр-міністр зазначив: Міністерство охорони здоровʼя (МОЗ) не проти переведення екстреної контрацепції (ЕК) до класу безрецептурних препаратів. Однак мають бути вікові обмеження їхньої реалізації. 

"Враховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в електронній петиції, МОЗ доручено додатково опрацювати їх", – йдеться у відповіді.

LIGA.Life надіслала офіційний запит у МОЗ для отримання офіційної позиції. У Міністерстві відповіли, що вони не проти, аби препарати екстреної контрацепції продавали без рецепта. Але наголосили на необхідності вікових обмежень під час відпуску.

Також МОЗ звернулось до ряду виробників — як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків — з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів.

За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату. Попередньо, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

LIGA.Life також поговорили з авторкою тексту петиції, лікарями та секс-просвітницями, щодо того – чи варто переводити ці препарати до класу безрецептурних.

"За" безрецептурну екстрену контрацепцію

Фемактивістка, за фахом аудіологиня і слухопротезистка, Ольга Гайович – авторка тексту петиції. За її словами, продаж ЕК без рецепта завжди був важливим питанням. Адже насправді весь цей час аптеки мали продавати ці препарати за рецептом. Натомість українці дізнались про це лише 1 квітня 2023 року, коли в обіг увійшли електронні рецепти. 

"Факт того, що ЕК – рецептурний препарат, ігнорувався аптеками через комерційний інтерес. Також був певний момент жіночої солідарності. Адже провізорки розуміли дівчат та жінок, які приходили за цими препаратами. Однак після введення електронних рецептів деякі аптечні мережі вже вимагають цей документ. Це велика проблема. ЕК існує на випадок екстрених ситуацій (не спрацював основний метод контрацепції, зґвалтування тощо). Жінка повинна мати можливість швидко отримати пігулки, тому що вони ефективні лише у перші 72 години після випадку", – пояснює Ольга.

З цією думкою погоджується психологиня, секс-просвітниця та авторка блогу "У трусах" Анастасія Забела

"Звичайно, потрібно прагнути до того, аби люди завжди правильно використовували надійні методи контрацепції. Тоді ситуацій, коли потрібно використовувати ЕК, просто не було б. Однак ми живемо в реальному світі, де презерватив може порватися, протизаплідну пігулку можуть забути випити і, на жаль, трапляються випадки сексуального насильства. Тож, на мою думку, краще аби ЕК була доступною для всіх, але при цьому потрібно продовжувати інформувати людей щодо планової та екстреної контрацепції", – додає Анастасія. 

Окрім того, обидві експертки розуміють, що у випадку рецептурної реалізації ЕК великою перепоною є швидкість відповіді сімейного лікаря або гінеколога. За словами Ольги, яка також має медичну освіту, це велике навантаження на лікарів. Адже у такому разі вони мають бути на звʼязку з пацієнтами 24/7. 

На аргумент про те, що "Постинор" та його аналоги мають шкідливі побічні наслідки, фемактивістка відповідає: "ВООЗ та Європейське агентство лікарських засобів рекомендує відпуск чинної речовини цих препаратів без рецептів. Побічні дії препаратів менш шкідливі, ніж наслідки від аборту чи небажаної вагітності".

Це підтверджує практика 23 країн Європейського Союзу, де екстрена контрацепція реалізується без рецептів.

Ольга також проти ймовірного введення вікових обмежень продажу ЕК. Адже це один з ефективних способів профілактики підліткової вагітності. 

"Натомість для уникнення зловживання екстреними контрацептивами та використання презервативів слід регулярно проводити сексуальну освіту в школі. Також провізори аптек мають надавати детальну консультацію, щодо приймання та застосування цих препаратів", – додає вона.

Сьогодні, на момент воєнного стану, більшість аптек не вимагає рецепту для продажу рецептурних препаратів. Однак в особистій розмові провізорки повідомили Ользі, що вже отримали інструкції, щодо реалізації ЕК після закінчення воєнного стану. За відпуск без рецепта аптеки будуть змушені сплатити штраф. 

"Саме тому важливо не упустити момент і говорити про безрецептурний продаж ЕК вже зараз", – наголошує Ольга. 

Нині, 1 вересня, активістки надсилають офіційний лист у Держлікслужбу з вимогою запровадити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції. У документі посилаються на рішення ВООЗ, Європейського агентства лікарських засобів, Федеральної Палати Німеччини та позицію Комітету CEDAW (експертний орган ООН з прав жінок), щодо подібної ситуації в Угорщині.

У планах лист-звернення в угорську компанію Gedeon Richter, яка випускає поширений в Україні засіб екстреної контрацепції "Постинор". 

Читайте також: Перерваний секс – не контрацепція. Як захиститися від небажаної вагітності та інфекцій

Немає однозначної думки

LIGA.Life також опитала лікарів щодо безрецептурного відпуску цих препаратів. Частина з них відповіли, що не мають однозначної думки з цього приводу. Адже ситуація складна.

"З одного боку, жінка має право на вільний доступ до засобів ЕК, оскільки ефективність даних препаратів тим вища, чим раніше вони прийняті. З іншого, визначити ризики і протипоказання має і може лікар. До того ж засоби ЕК, прийняті після овуляції, не заблокують її. А це повністю нівелює контрацептивний ефект", – стверджує сімейна лікарка Лілія Коледа.

За її словами, ЕК – серйозні засоби, які втручаються у "тонку систему гормональної регуляції".

За безконтрольного приймання вони можуть мати певні наслідки – від порушення менструального циклу до масивних кровотеч. 

"В ідеальному світі цими питаннями займається сексуальна освіта – безпека, контрацепція, секс за згодою тощо", – додає Лілія. 

Сімейна лікарка Олена Нагорнюк, як спеціаліст, розуміє, чому відпуск "Постинору" та його аналогів має бути за рецептом. Однак у реальному житті їй це важко уявити: "Наприклад, у лікаря вихідний, або ви живете у віддаленому селі, або соромно йти до спеціаліста. Наші люди щось та й придумають, а аптеки все одно захочуть продати".

"Проти" безрецептурної екстреної контрацепції

Також є лікарі, які виступають проти безрецептурного відпуску екстреної контрацепції. Наприклад, Ярина Веретельник, інтернка-акушерка-гінекологиня, виступає категорично проти. Адже у лікарській практиці часто зустрічає випадки, коли дівчата:

  • приймають ЕК після кожного незахищеного статевого акту або після наступних незахищених контактів;
  • думають, що одне приймання захищає їх від небажаної вагітності до кінця місяця;
  • приймали лише 1 пігулку, хоча раніше дозування "Постинору" розділяли на 2, які потрібно було випити через певний інтервал. Відтак протизаплідного ефекту не було. 

Також ЕК не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Тож ризик інфікування залишається

"Це вид агресивних контрацептивів. Часте чи неправильне приймання може спровокувати глобальні проблеми, починаючи від порушень менструального циклу, які потім важко коригувати (особливо за відсутності своєчасного звернення до спеціаліста). До того ж ЕК можуть бути різного дозування та з різною дієвою речовиною. Відтак лише лікар, враховуючи індивідуальні ризики та історію захворювань пацієнтки, має підбирати їх так, щоб не нашкодити організму", – стверджує Ярина.

Сімейні лікарі Singapore Medical Center – Оксана Карназей, Катерина Мукієвська та Віталіна Олещенко – висловлюють спільну думку проти безрецептурного відпуску ЕК. 

"Якщо дозволити купувати дані препарати без рецепта, то усі жінки, у яких був незахищений статевий акт, будуть приймати їх постійно та у неправильному дозуванні. А вони дуже токсичні для організму: можуть впливати на менструальний цикл та мають низку побічних ефектів, як кровотеча", – стверджують лікарки.

Вони виступають за те, щоб жінки довіряли сімейним лікарям і за таких обставин звертались спершу до них. 

"А у випадку зґвалтувань жінка має пройти низку обстежень у судмедексперта, гінеколога, психолога, інфекціоніста. Вони зафіксують факт насилля і допоможуть їй справитись із цим, особливо психологічно", – додають Оксана, Катерина та Віталіна.

На питання, чи мають українські лікарі ресурс швидко реагувати на запит пацієнток для отримання рецепта, гінекологиня відповідає: "Для цього слід мати налагоджений звʼязок із лікарем, якому довіряєш. У такому разі перешкод для отримання рецепта не існуватиме".

Чи будуть екстрені контрацептиви відпускатись без рецепта – покаже час. Чекаємо на офіційну відповідь МОЗ, якою поділимось у наступному матеріалі.

Читайте також: Правила здорового сексу. Яким має бути статевий акт, щоб не нашкодити собі і партнеру