МОЗ розгляне продаж препаратів екстреної контрацепції без рецепта – відповідь на петицію
Фото: Unsplash

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію, у якій закликали зробити безрецептурним продаж препаратів екстреної контрацепції. Він доручив Міністерству охорони здоровʼя вивчити це питання.

Авторка петиції стверджує, що відпуск препаратів екстреної контрацепції за рецептом — це порушення репродуктивних прав жінок. Вона додала, що обов'язкова консультація лікаря для отримання рецепта затримує час приймання препаратів і робить їх менш ефективними.

Шмигаль заявив, що МОЗ не проти переведення екстреної контрацепції до групи ліків, які відпускаються без рецепта. Однак мають бути обмеження на відпуск цих препаратів для пацієнтів певного віку. За його словами, ці зміни мають бути внесені в реєстраційні документи ліків.

"Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в електронній петиції, МОЗ доручено додатково опрацювати їх", – повідомив прем'єр-міністр.

Станом на сьогодні лікарські засоби для екстреної контрацепції мають безрецептурний статус у 23 країнах Європейського Союзу. Водночас у деяких країнах, зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі, відпускаються за рецептом.

  • З 1 квітня 2023 року рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом. Напередодні впровадження цієї системи з'явилась інформація, що ліки, які в Україні продавались без рецепта, насправді є рецептурними. До цього переліку входить і "Постинор".