Місцева влада в Італії пропонує "усиновлювати кіз", яких ушестеро більше, ніж людей
Фото: Unsplash

Мер віддаленого італійського острова Алікуді, який заполонили дикі кози, запропонував місцевим жителям "усиновлювати" тварин. Диких кіз може брати будь-хто охочий. Про це повідомляє The Guardian.

Острів Алікуді є найменшим островом з Еолійського архіпелагу Сицилії. Він знаходиться за дві-три години їзди на човні від материкової Сицилії та підпадає під управління більшого острова Ліпарі. Нещодавній перепис населення острова показав, що на ньому мешкає 100 людей та щонайменше 600 кіз.

За словами мера, раніше тварини мешкали на скелях Алікуді і колись гармонійно жили поруч із мешканцями острова. Кози стали такою ж туристичною визначною пам’яткою, як і його сплячий вулкан.

Але за останні роки кількість диких кіз настільки швидко зросла, що вони почали відходити від свого звичайного місця проживання на вершині острова та спустились до міських поселень. Тварини пошкоджують зелену рослинність острова, спричиняють спустошення в садах і на засаджених ділянках. Вони навіть заходять у будинки до людей.

"Ми не хочемо навіть розглядати варіант виведення тварин, тому пропонуємо роздавати їх місцевим. Заявку на козу може подати будь-хто – людина не обовʼязково має бути фермером. Обмежень за кількістю немає", – повідомив мер острова Ріккардо Гулло.

Люди можуть взяти тварин до 10 квітня.

"Ми вже мали кілька телефонних дзвінків, зокрема від фермера з острова Вулкано, який хотів би взяти кількох кіз, оскільки, серед іншого, він виробляє сир рикота, який дуже цінується", — додав Гулло.

За словами мера, можливість одомашнити козу — це гуманніший та кращий спосіб розв'язання проблем острова.

Вперше кіз привезли в Алікуді 20 років тому, як вважають, хтось, хто мав намір розводити цих тварин. Але цей план не спрацював, і козли залишилися напризволяще. Щодо проблем, спричинених зростанням їх населення, вперше наголосив Паоло Ло Кашіо, колишній член ради, у 2008 році.

"Потрібне рішення, оскільки загроза для рослинності острова є серйозною", — сказав Ло Кашіо, який оцінює популяцію кіз у 800, а не в 600 особин.