Домашні тварини захищають від когнітивних порушень людей старшого віку — дослідження
Фото: Pixabay

Домашні улюбленці можуть захистити від когнітивних порушень, які з'являються у людей старшого віку. Про це йдеться у новому дослідженні, яке провели у Великій Британії за участю майже 8000 людей.

Результати масштабного дослідження доповнюють наявні дані зі США про те, що наявність домашніх тварин може допомогти запобігти наслідкам старіння мозку у дорослих старше 65 років, які живуть самі.

За даними дослідження, люди, у яких є домашні улюбленці, більш чітко планують свій день. Окрім цього, тварини допомагають соціалізації з іншими власниками тварин.

У дослідженні взяли участь 7945 людей старше 50 років. Дослідники відстежували оцінки когнітивних функцій людей до липня 2019 року.

Порівняно з тими, хто живе абсолютно сам, люди, які живуть лише з домашніми тваринами, мали нижчі темпи зниження когнітивних здібностей у трьох ключових сферах: вербальне пізнання, вербальна пам’ять і вербальна плавність.

"Наші результати надають переконливі докази та більш детальне уявлення про переваги наявності поруч домашніх тварин для вербальної пам’яті та вільного мовлення серед людей похилого віку, які живуть самі", — пишуть дослідники.