Мстислав Чернов, режисер фільму "20 днів у Маріуполі", привіз "Оскар" у Київ
Фото: Суспільне Культура

19 квітня у Києві відбулася пресконференція з творцями документального фільму "20 днів у Маріуполі". Зустріч провели у приміщенні Центрального залізничного вокзалу. Про це повідомляє Суспільне Культура.

Фото: Суспільне Культура
Фото: Суспільне Культура

Це перша зустріч в Україні з творцями стрічки — Мстиславом Черновим, Євгеном Малолєткою та Василісою Степаненко — після отримання "Оскара" у березні 2024 року.

"Коли люди потребують надії, такі моменти як "Оскар" дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися", — зазначає Чернов.

Видання пише, що творці фільму згадали бійців, які допомогли їм вирватися з оточеної лікарні у Маріуполі — 73 центр ССО. За словами Чернова, дехто з бійців продовжує битись на фронті.

Євген Малолєтка розказав, що фотографії й відео з Маріуполя допомогли багатьом людям, які були поза містом, знайти рідних.

"Люди просили "зніміть нас". Вони не сподівались, що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують", — додають творці.

Автори фільму також зазначили, що Маріуполь став символом усіх міст, які були зруйновані й окуповані. Тому треба про нього пам’ятати.

  • Нагадаємо, стрічка "20 днів у Маріуполі" отримала премію "Оскар" у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перший український фільм, який здобув цю нагороду Американської кіноакадемії.
  • "20 днів у Маріуполі" — документальна робота режисера й воєнного кореспондента Мстислава Чернова. У березні 2022 року він і його колега — фотограф Євген Малолєтка — були останніми із цивільних журналістів, які залишалися в Маріуполі, що опинився у повній блокаді російських військ.
  • "20 днів у Маріуполі" вже переміг у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA, а Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".