"20 днів у Маріуполі" здобув премію BAFTA як найкращий документальний фільм
Фото: Andy Rain / BAFTA

Українська стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова перемогла в номінації "Найкращий документальний фільм" на британській премії BAFTA Film Awards. Про це йдеться на сайті премії.

"20 днів у Маріуполі" також був номінований як "Найкращий фільм іноземною мовою". Однак у цій категорії перемогла стрічка "Зона інтересу" Джонатана Ґлейзера.

Фільм "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі, коли місто оточили окупанти, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. "Маріуполь — це символ усього, що відбувається, — боротьби, віри. Дякуємо за посилення нашого голосу і продовжуймо боротися", — сказав Чернов під час нагородження.

Також до створення стрічки були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Зокрема, Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно". А також "20 днів у Маріуполі" номінували на "Оскар" як найкращий документальний фільм.

Водночас фільм "Оппенгеймер" Крістофера Нолана здобув найбільше нагород премії BAFTA — сім. Серед нагород, які забрала стрічка, є за найкращий фільм, найкращу режисуру, найкращу головну чоловічу роль та найкращу чоловічу роль другого плану. Зазначається, що для Нолана — це була перша статуетка BAFTA.

Фото: Andy Rain / BAFTA
Фото: Andy Rain / BAFTA

Фільм "Бідолашні створіння" Йоргоса Лантімоса про жінку вікторіанської епохи зібрав нагороди в п'яти номінаціях: за спеціальні візуальні ефекти, декорації, дизайн костюмів та макіяж із зачісками. Виконавицю головної ролі Емму Стоун визнали найкращою акторкою.

Фото: Andy Rain / BAFTA
Фото: Andy Rain / BAFTA

Стрічка "Зона інтересу" (копродукція Великої Британії та Польщі) про німецького наглядача концтабору Аушвіц здобула три перемоги з дев'яти номінацій.

Фото: Andy Rain / BAFTA
Фото: Andy Rain / BAFTA

Однак найкасовіший фільм минулого року "Барбі" Ґрети Ґервіґ, а також "Вбивці квіткової повні" Мартіна Скорсезе, "Минулі життя" Селін Сонг і "Маестро" Бредлі Купера залишили церемонію премії BAFTA без нагород.

Премія BAFTA — щорічна нагорода, яка присуджується Британською академією телебачення та кіномистецтва. Це британський аналог "Оскара". Перша церемонія вручення нагород Британської кіноакадемії відбулася у травні 1949 року. 

Нагорода Академії має вигляд театральної маски. Її дизайн у 1955 році розробила американська скульпторка Мітці Канліфф.